Pervitin se v tuzemsku vrací na černý trůn

Praha – Přestože podle Evropské unie dominuje Česku v oblasti drog marihuana, Česká televize získala nejčerstvější data zdejšího Národního monitorovacího střediska - za poslední tři roky podle nich přibyly tři tisíce nových uživatelů pervitinu. Navíc tato droga už není typická jen pro narkomany na ulici, stěhuje se do míst určených k zábavě mládeže, především na diskotéky.

Ještě v roce 2008 vládní zpráva mluvila o 21 tisících uživatelů, nejnovější průzkum za rok 2010 už ale ukazuje číslo o sedm tisíc vyšší. Pervitin je v Česku snadno k dostání, gram se dá koupit za tisícikorunu a je možné z něj udělat až 7 dávek. Droga se už neaplikuje pouze nitrožilně, vyšší společnost požaduje čistší aplikaci. „Pervitin se dá i šňupnout,“ říká vedoucí monitorovacího střediska drog Viktor Mravčík.

A na detoxu po předávkování končí stále víc lidí. Ředitel bohnické psychiatrické léčebny upřesňuje, že za 10 měsíců tohoto roku už se číslo vyrovnalo celému minulému roku. Na ulicích ale zatím víc závislých vidět není a nízkoprahovým centrům klientů s oblibou pervitinu nepřibývá. K jejich dveřím si čerství uživatelé najdou cestu až za pár let. „Nedostáváme se do kontaktu s lidmi, kteří užívají doma, pokud tito noví uživatelé zůstanou, tak se to během 2 až 3 let projeví na naší klientele,“ prohlásil terapeut Martin Titman (Drop In). Pervitin navíc láká i stále více cizinců, především Němce. Českou specialitu si jezdí kupovat na tržiště v českém pohraničí.

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)

Poznat drogově závislého člověka už není tak jednoduché, vpichy po jehlách už vyšly z módy - rodiče by si tak měli všímat hlavně problematického chování dítěte ve škole, jeho nových přátel či zájmů, neustále slabosti a unavenosti, nechuti k jídlu a tradičně mizení peněz.