Svědek: Chapadla Toflova gangu sahala až do justice

Praha – Kauza údajného Toflova gangu, který měl vydírat podnikatele na Brněnsku, se dál rozrůstá, a to zřejmě až do prostředí tuzemské justice. Jeden ze svědků, který spolupracuje s policií, totiž ČT přiznal, že detektivové intenzivně pátrají v prostředí soudců a státních zástupců. Podezřívají je, že někteří z nich kryli aktivity vyděračského gangu.

Podle svědka Jana M. měli muži z řad spravedlnosti spolupracovat na zmanipulování desítek konkursních řízení na firmy sídlící na jižní Moravě. Současní obvinění jsou prý jenom pěšáci. „Tihle lidé byli jen přisluhovači soudní mafie. Oni dělali jen zadání skupin spolupracujících se soudnictvím,“ prohlásil pro ČT. Muž podle svých slov na toto téma hovořil s policisty vyšetřujícími případ Toflova gangu.

Pan M. tvrdí, že byl už v minulosti pro gang nepohodlným svědkem a dnes obvinění policisté ho prý v minulosti několikrát zastrašovali. Setkání s muži zákona podle něj probíhala dramaticky. „Pan Slanina mě chtěl vzít do vazby. Od té doby mě dehonestoval, předstíral, že mě hledá kriminální policie,“ vypráví o jednom ze stíhaných policistů člověk, jenž se nyní obává zveřejnit svou totožnost.

Toflův gang
Zdroj: ČT24

V kauze zatím bylo obviněno 9 osob, mezi nimi byli také bývalí policisté a někdejší důstojník policejní inspekce. „Ta chobotnice musela metastázovat mnohem víc a určitě se to nezastavilo u těchto osob,“ komentoval srpnové zatčení prvních členů gangu vyděračů ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta. Gang údajně vydíral podnikatele. Ti byli obvykle nejprve obviněni ze smyšleného hospodářského trestného činu, pak jim prý členové gangu nabídli, že zařídí za úplatky, aby byli zproštěni viny.

Obvinění na justici přinesly výslechy svědků

Rozsah případu se každým dnem rozšiřuje, napomáhají k tomu i výslechy svědků. „Nedávno to bylo kolem dvou stovek podnětů,“ uvedl státní zástupce z olomouckého vrchního zastupitelství Martin Brzobohatý, který nad policejním vyšetřováním dohlíží. Rovněž dnešní Hospodářské noviny informovaly, že mezi lidmi, o kterých při výsleších mluvili svědci, jsou dva soudci a jeden státní zástupce. Žalobce Brzobohatý ovšem odmítá cokoliv potvrdit i naznačit. „K výsledkům vyšetřování ani k průběhu se nebudu vyjadřovat,“ konstatoval. 

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)

V souvislosti s kauzou se zatím objevila jména místopředsedy Městského soudu v Brně Aleše Dufka a jeho kolegyně v taláru Dany Kancírové. Dufka kvůli možným vazbám na některé členy gangu letos odmítl ministr spravedlnosti Pospíšil jmenovat šéfem soudu. „Je naprosto nesmyslné se o mně domnívat, že bych byl spojený s nějakým gangem,“ prohlašoval v září Dufek.

Kauzu Toflova gangu rozplétá asi desítka vyšetřovatelů, kteří v těchto dnech stále vyslýchají svědky. Není tudíž jasné, kdy dojde k další vlně zatýkání. Podle odhadu policistů z ÚOOZ to ale nebude dříve než za několik týdnů. „Udělám maximum pro to, aby přípravné řízení skončilo do jednoho roku od jeho zahájení,“ podotkl žalobce.

Ve vazbě zůstávají Petr Křipský, Eduard Slanina, Zdeněk Olah a klíčová postava gangu – bývalý detektiv jihomoravské hospodářské kriminální policie Miloš Almásy. Další tři muže policisté zatkli začátkem října. Šéfem skupiny byl údajně bývalý pracovník jihomoravské hospodářské kriminální policie Michal Tofl, kterého loni v Brně zastřelil neznámý pachatel samopalem.