Tendr na sportovní boty pro vojáky vyhrál Adidas

Praha – Ministerstvo obrany nakoupilo pro vojáky 51 500 párů sportovních bot za 49 milionů Kč od firmy Adidas ČR. Cena jednoho páru je podle ní menší než v roce 2008 a 2009, kdy armáda sportovní boty kupovala naposledy. Zásoby nových bot by měly stačit na dva a půl roku a prvních třiadvacet tisíc párů by měl resort převzít do konce listopadu. Ministerstvo také v říjnu podepsalo smlouvu na dodávku vojenské obuvi pro své příslušníky.

Dodávky sportovních bot jsou rozděleny do tří let. Vojáci si je budou moci vyzvednout ze skladů v lednu. „Množství bot se může někomu zdát obrovské, ale pokud si vezmeme celkový počet vojáků v resortu a normu jeden pár na vojáka ročně, jsme schopni nákupem pokrýt požadavek na necelých dva a půl roku,“ uvedl ředitel sekce vyzbrojování plukovník Pavel Bulant. Dodal, že poslední rok měla armáda sportovních bot nedostatek a nárok na ně měli jen nováčci.

Zakázku vyhlásil resort obrany v červnu, do soutěže se přihlásily firmy Monitex Czech, Triodon, Avori a Adidas ČR, tři z nich však podle Bulanta nesplnily požadavky na konstrukci a kvalitu materiálu.

Podle ministerstva činí cena za jeden pár 946 korun, což je méně než na internetu, kde tento typ stojí nejméně 1 119 korun. Server Euro.cz však nedávno uvedl, že tato obuv se dá na internetu pořídit i v nižších relacích, například za 790 korun. Podle Olgy Haladové z ministerstva obrany však server hodnotil jiný typ obuvi, než armáda nakonec pořídila.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Při zkoumání nabídek ministerstvo podle tiskové zprávy posuzovalo cenu i kvalitu v téměř stejném poměru. „Chtěli jsme zohlednit nejen cenu, ale také zdravotní hledisko – tedy, aby bota dobře tlumila nárazy, a tak běžcům šetřila klouby,“ vysvětlil náčelník armádní tělovýchovy Ladislav Nagy. Podle něj se podařilo nakoupit typ, který se hned tak nezničí. Jde o vzor Duramo 3 TR. V botách Adidas čeští vojáci sportují už několik let.

Armáda také nakoupí vojenské boty

Ministerstvo obrany v říjnu také podepsalo smlouvu na dodávku 30 000 párů vojenské obuvi za 92 milionů korun. Zakázka je rozdělena do tří let, letos resort zaplatí přibližně 50 milionů, v následujících dvou letech vynaloží pokaždé 21 milionů korun. Podle obrany mají vojáci nedostatek výstroje, nákup má doplnit armádní sklady. Česko má přitom asi 22 000 profesionálních vojáků.