V Česku je týráno až 40 tisíc dětí, často rodiči

Praha – Dnes je to 22 let, co OSN přijalo Mezinárodní úmluvu o právech dítěte, která má každé z nich chránit ve všech ohledech. Zároveň si lidé po celém světě o víkendu připomněli den prevence týrání a zneužívání dětí. Odborníci ovšem tvrdí, že v Česku se proti týrání dětí bojovat nedaří. Počty případů neustále rostou. Některé odhady hovoří až o 40 tisících týraných dětech. Odhalit se daří jen malé procento.

Kolik dětí v Česku skutečně strádá, nikdo neví. Naprostá většina týrání nebo zneužívání zůstane bez povšimnutí utajena za zdmi bytů a domů. Oběti o tom často nikdy nepromluví, a to ani v dospělosti. „Odhaduje se, že je u nás týráno 40 tisíc dětí, což je šílené číslo,“ upozornila předsedkyně Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková.

Loni se podařilo odhalit 5 787 týraných a zanedbávaných dětí. 13 z nich zemřelo. Rok před tím to bylo skoro o tisíc případů méně. „Z šedesáti procent jsou to vlastní rodiče, kteří dítěti ubližují,“ podtrhla ředitelka nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová.

Reportáž Lenky Drmotové a Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

Alarmujícím případem týrání je dodnes ne úplně objasněná kauza Kuřim, kdy matka týrala své dva syny. V květnu 2007 se přišlo na to, že mladšího z nich trýzní hlady, bije, zavírá do komory a sleduje ho dětskou videochůvičkou. Další mediálně známý je případ krutého týrání devítiletého Dominika. Rodiče skončili na šest let ve vězení. Před soud půjdou i sociální pracovnice, které chování rodičů včas neodhalily.

Týrané děti přitom mají v dospělosti často problém zapojit se do normálního života. „Nejdůležitější je, aby se to dítě dostalo co nejdřív do citově vřelého prostředí, nejlépe do náhradní rodiny,“ podotkla Vodičková.

Zachránit dítě včas můžou sousedé, učitelé nebo lékaři. Fond ohrožených dětí připravuje projekt, kdy by z údajů zdravotních pojišťoven získal data, jestli děti nemají nápadně často úrazy, nebo jestli s nimi rodiče vůbec k lékařům pravidelně chodí.