Správní rada VZP schválila nákup zbývajících akcií IZIPu, má ale podmínky

Praha – Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) po několikahodinovém jednání odsouhlasila nákup zbývajících 46 procent akcií společnosti IZIP, která provozuje elektronické zdravotní knížky. Na brífinku to uvedl její předseda Marek Šnajdr (ODS). Zároveň ale musí být splněny dvě základní podmínky, jednak se asi o tři roky zkrátí platnost smluv mezi VZP a společností IZIP a navíc musí být veškerá autorská práva vrácena do společnosti IZIP. Podle Šnajdra bylo základem, že se zkrátily smlouvy platné až do roku 2015, správní rada se tak příští rok bude moci rozhodnout, zda bude v projektu pokračovat se stávajícími partnery, zda partnery vymění nebo z celého projektu vycouvá.

Podle Šnajdra dnes rada dostala od ředitele VZP Pavla Horáka informace o dohodě mezi VZP a firmou IZIP, která umožní smlouvy rozvázat už v polovině příštího roku. Za této podmínky může VZP pořídit 46 procent akcií, které jsou nyní v úschově u právníka. Horák původně navrhoval, aby pojišťovna koupila celý balík akcií. Podmínky pro získání sta procent cenných papírů se mu ale nepodařilo dojednat.

Dosud vlastnila VZP jen pět procent akcií a dalších 46 procent zatím měla v advokátní úschově. Ve čtvrtek by ale vypršelo datum pro jejich vyzvednutí, správní rada proto o projektu musela rozhodnout dnes. Členové správní rady pojišťovny také zkoumali, zda by VZP hrozila arbitráž ze stany švýcarské firmy eHI eHealth International, která by mohla Česko žalovat za zmařenou investici, pokud by nakonec pojišťovna od projektu odstoupila. Na brífinku ale zaznělo, že je riziko arbitráže nulové nebo jen velmi minimální.

Podle ředitele pražského rozhodčího soudu ovšem arbitráž hrozí, protože se VZP ve smlouvách zavázala, že musí projekt i nadále rozvíjet. „V případě zmaření investice IZIPu v kontraktu s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou bychom se mohli dočkat i další mezinárodní arbitráže proti České republice,“ uvedl Luděk Lisse.

ČTK minulý týden uvedla, že by měla zbývajících 49 procent akcií koupit nadnárodní společnost Asseco Central Europe. Majorita zůstane Všeobecné zdravotní pojišťovně. Investice Asseca prý umožní, aby byl IZIP i projekt elektronických knížek zachován a bude se nadále rozvíjet, i kdyby z něj nakonec VZP odstoupila. Asseco prý chce rozšířit systém elektronických knížek i do dalších zemí EU. Společnost je silná na domácím trhu v Polsku, na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku nebo Izraeli a je přítomná i ve Španělsku, Portugalsku, Japonsku, USA či Kanadě. „Osobní elektronická zdravotní knížka pojištěnce je něco, co vzniká všude v Evropě,“ konstatoval Manažer IZIPu Tomáš Mládek.    

V současnosti vlastní IZIP, a. s. dva majitelé - VZP a společnosti eHI, která získala některé akcie přímo od bývalých akcionářů IZIP a dalším bývalým akcionářům umožnila bezúplatné předání akcií do VZP. Majetkové podíly v IZIP prodávali prostřednictvím eHI europoslanci ODS Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký, kteří ovšem o podílu v IZIP neinformovali europarlament, a manažer IZIP Tomáš Mládek, který prodával akcie přímo. Další akcie předali spoluautoři projektu Pavel Hronek a Jiří Pašek.