Laudát o Praze: Jsme připraveni zopakovat vládní scénář

Praha - Vláda ODS s ČSSD na pražském magistrátu končí. Dnes odpoledne by mělo začít oficiální jednání o nové koalici, tentokrát mezi ODS a TOP 09. „Jsme připraveni zopakovat vládní scénář. To znamená netrvat na primátorovi, ale mít dostatečně velkou moc na to, abychom mohli efektivně a promyšleně řešit problémy hlavního města,“ uvedl šéf pražské TOP 09 František Laudát, který byl hostem Hyde Parku ČT24.

Kandidátem na primátora za TOP 09 zůstává Zdeněk Tůma. „Je naším lídrem a budeme se ho snažit prosazovat,“ říká Laudát. „Nicméně Praha se nachází v krizové situaci a jsme připraveni jednat o možném jiném scénáři,“ dodává.

Naopak pro občanské demokraty je cílem jednání křeslo primátora. „Pro nás je samozřejmě prioritou pozice primátora pro pana docenta Svobodu,“ prohlásil předseda zastupitelského klubu ODS Rudolf Blažek v Interview ČT24.

V případě, že se Tůma nestane primátorem, měl by si vzít na starosti městské finance,„ míní šéf pražské TOP 09 Laudát. Tůma by se tedy mohl stát například náměstkem pro finance nebo předsedou finančního výboru. TOP 09 bude zároveň požadovat většinu v městské radě, která včetně primátora čítá jedenáct křesel. “Většina je šest sedm lidí," komentuje to Laudát. TOP 09 se chce soustředit zejména na problémy financí, zadlužení Prahy a územního plánování dopravy.

Zároveň upozorňuje na to, že pro TOP 09 není vyjednávacím partnerem pouze Občanská demokratická strana, ale také sociální demokracie. Zde nicméně nebylo datum oficiálního jednání ještě stanoveno.

Když v Praze vypukne chaos

„Dokážu si představit scénář, že v Praze vypukne chaos, který tu byl ekvivalentní po pádu primátora Kondra v roce 1993. Pak už by to bylo o sestavování rady napříč politickým spektrem, samozřejmě s výjimkou KSČM,“ připomíná Laudát situaci, kdy byl primátor Milan Kondr odvolán z funkce zastupitelstvem.

Pravděpodobnou je ovšem rodící se koalice TOP 09 s ODS. Občanští demokraté ovšem nesmí do rady nominovat osobnosti, které jsou „spjati s minulými praktikami klientelismu a pověstí vazeb na kmotry,“ zdůrazňuje Laudát. Konkrétní jména nechce však šéf pražské TOP 09 prozradit. Prý aby „nejitřil atmosféru, která už je tak dost složitá.“