Policie údajně stíhá exšéfa správy železnic Komárka

Praha – Policie stíhá bývalého šéfa Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Jana Komárka. Podle serveru iHned.cz je příčinou vyšetřování celkem 805 milionů korun, o které se správa soudí se státní energetickou firmou ČEZ. Server prý vychází ze sdělení důvěryhodného zdroje. Tiskový mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej však informaci o stíhání Komárka přímo nepotvrdil.

„K této věci můžeme pouze uvést, že je trestně stíhaná jedna osoba z pokusu trestného činu porušení povinností při správě cizího majetku,“ řekl Ibehej.

Komárek je podepsán pod smlouvou na odběr elektřiny od ČEZu, od které ale SŽDC v roce 2009 odstoupila. To podle serveru vedlo k trestnímu stíhání. Ve smlouvě se počítalo s fixní cenou elektřiny na celé tři roky. Cena nicméně, mimo jiné kvůli nastupující krizi, razantně klesla, a společnosti České dráhy a ČD Cargo, pro které SŽDC elektřinu zajišťovala, nechtěly elektřinu odebírat za dříve stanovenou fixní cenu.

Po jednom roce tak dráhy uzavřely díky novele energetického zákona, který jim to umožnil, vlastní kontrakty. SŽDC následně razantně snížila množství odebírané elektřiny, čímž podle ČEZu podepsanou smlouvu porušila. Firma ČEZ kvůli tomu podala v červnu 2010 žalobu u Městského soudu v Praze.