„Adventus“ znamená příchod

Praha – Na dnešek připadá první adventní neděle. Na tradičních adventních věncích si lidé večer zapálí první svíčku. Adventní doba naštěstí není pouze časem horečných nákupů, má především svůj duchovní obsah, a tím je nejen příprava na Vánoce. Advent – slovo vycházející z latinského „adventus“ znamená příchod, v souvislosti s Vánocemi jde o příchod Vykupitele Ježíše Krista. Datum první adventní neděle je pohyblivé. Je to proto, že poslední adventní neděle – čtvrtá – připadá vždy na neděli před 25. prosincem. Advent vždy trvá do půlnoci dne 24. prosince – Štědrý večer.

S první adventní nedělí se v mnoha pražských koncertních síních a kostelích rozezní koledy, pastorely a slavnostní melodie, které připomínají blížící se Vánoce. Adventní koncerty nabízí ve svém programu jak Národní divadlo, tak i přední symfonické orchestry a sbory. K nejlákavějším patří koncerty světoznámého španělského tenoristy Josého Carrerase a mezzosopranistky Dagmar Peckové.

Advent v Praze ozdobí i koncert Carrerase a Peckové

Carreras zazpívá 10. prosince ve vysočanské O2 areně a na svůj galakoncert přizval i Karla Gotta, s nímž přednese jeden z duetů. Kromě operního repertoáru nebudou chybět ani vánoční a sváteční písně I'll Be Home for Christmas, Ave Maria či Chtíc, aby spal. Pěvce doprovodí Symfonický orchestr Českého rozhlasu řízený Davidem Giménezem. 

Koncert s „nádechem minulých staletí“ bude mít 20. prosince v kostele sv. Šimona a Judy oblíbená česká mezzosopranistka Dagmar Pecková, kterou doprovodí ENSEMBLE 18+. Přestože nezazní přímo vánoční hudba, program zavede posluchače do pozdního baroka a raného klasicismu.

Vánoce spolu s adventem představují sváteční dny, kdy se můžeme a máme věnovat tomu, na co jsme po zbytek roku neměli dost času. Neznamená to ale dohánění restů nebo honbu za vánočními nákupy. Advent není ani dobou přehnaného odpočinku a lenosti. V této době bychom se měli věnovat svým blízkým, být s nimi, procházet se zimní krajinou, dívat se otevřenýma očima kolem sebe a podle křesťanské kultury očekávat příchod Ježíše Krista.

Adventní kalendář, adventní věnec a roráty

V západní tradici je advent také dobou zklidnění. Odpovídalo to životnímu stylu našich předků za dlouhých prosincových nocí. Dnes je však advent komerčně využíván, a proto o něm jako o době ztišení lze mluvit jen v prostředí křesťanských tradic. Výrazným symbolem adventu je adventní věnec ozdobený čtyřmi svícemi podle počtu adventních nedělí. Děti otevírají obvykle adventní kalendář, což je zvláštní druh kalendáře ukazující 24 dní

spojených s křesťanskými Vánocemi a dobou adventu. 

Adventní věnec

je tradiční symbol západní církve sloužící k symbolickému odpočítávání čtyř týdnů adventu. Obvykle má podobu věnce z jehličnatých větví ozdobeného 4 svícemi. Každou adventní neděli se zapaluje další svíčka. Svíček může být ale i více, v závislosti na zvyklostech a trendech. Svíce mohou být různě vysoké, různých barev, symetricky, nebo asymetricky rozmístěné. Zdobené věnce bez svíček, které jsou také nazývány adventní věnce, jsou používány k ozdobení vchodových dveří. Klasické adventní věnce byly zavěšované na stuhách, v posledních letech je nahradily věnce, které se kladou přímo na svátečně upravený stůl.

Česká hudební tradice se může pochlubit výjimečným počtem kvalitních adventních písní. Uplatňují se zejména při jitřních mariánských mších zvaných roráty.

Advent a cizí kultury:

  • Už poosmé pořádá občanské sdružení Slovo 21 projekt Rodina odvedle. Na první adventní neděli se proto například v Praze sešli nad společným obědem mladý český pár a rodina z Kazachstánu. Kazašským Rusům advent doposud nic neříkal. Vánoce slaví až po Novém roce a nejdůležitější je pro ně Silvestr.
  • Rodiny cizinců se sešly i ve Frýdku-Místku. Stejně jako jinde, i tady si vychutnávali první adventní oběd.
  • Advent autor: ČT24, zdroj: ČT24
  • Adventní věnec autor: ČT24, zdroj: ČT24