Kraje se vzepřely ministerstvu, bez diskuse lůžka rušit nebudou

Herálec - Kraje nepřistoupí na diktát ministerstva zdravotnictví a zdravotních pojišťoven týkající se zrušení 10 tisíc akutních lůžek v nemocnicích. Novinářům to dnes po jednání Rady Asociace krajů ČR v Herálci na Havlíčkobrodsku řekl její předseda a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD). Podle něj nesou kraje za regionální zdravotnictví klíčovou zodpovědnost, chtějí být proto důstojnými partnery v diskusi.

„Chápeme nutnost reforem a nebráníme se seriózní diskusi o aktuální podobě akutních lůžek v ČR,“ řekl Hašek. Pokud by však byla lůžka zrušena bez diskuse s kraji jako zřizovateli nemocnic, mohlo by to podle něj vést k likvidaci celých nemocnic a zhoršení dostupnosti zdravotní péče. Takové změny by byly podle Haška nevratné.

Zájmem krajů je definovat síť, která bude pro občany dobře dostupná a bude poskytovat kvalitní péči. „Budeme bránit naše zájmy jako zřizovatelů nemocnic všemi dostupnými prostředky. Podáme stížnost k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který by měl zkoumat, zda nejde o kartelovou dohodu,“ řekl Hašek. Ten také vyzval ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), aby v nejbližších dnech předložil krajům, ale i České lékařské komoře, Lékařskému odborovému klubu a dalším zdravotním společnostem návrh úhradové vyhlášky na rok 2012.

Michal Hašek, hejtman Jihomoravského kraje:

„Opakovaně kritizujeme vládu za to, že záměrně prostřednictvím úhradové vyhlášky podfinancovává regionální zdravotnictví a hází krajům klacky pod nohy.“

Kraje podle Haška každou korunu, kterou z úhradové vyhlášky dostanou, pošlou do nemocnic, ale nebudou doplácet na nesplněný slib ministra zdravotnictví ohledně zvýšení platů lékařů o deset procent. „Budeme se muset vyrovnat také s dopadem zvýšené daně z přidané hodnoty,“ připomněl Hašek.

Hejtmani odmítají, aby na financování nemocnic šlo v příštím roce 95 procent peněz letošního roku. Upozorňují na to, že rozpočet byl už letos krácen proti předcházejícímu roku na 98 procent. Další snížení by podle nich vedlo ke krizi ve zdravotnictví.