Úhradová vyhláška je hotová: Nemocnicím přídává tři procenta

Praha – Úhradová vyhláška na příští rok zachovává rozsah péče na úrovni loňska, nemocnicím přidá v průměru až tři procenta. Zdravotní systém tak má mít v příštím roce k dispozici 226 miliard korun. Na brífinku to uvedl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Platy by pak měly příští rok vzrůst o 6,25 procent. Podle dnešního prohlášení Asociace českých a moravských nemocnic však ani tříprocentní nárůst peněz nestačí, co prý dostanou navíc, spolkne vyšší DPH a inflace.

„Úhradová vyhláška je velkým úspěchem všech, kteří se podíleli na legislativních i úsporných opatřeních v letošním roce. Bez nich by takový objem finančních prostředků v žádném případě nebyl možný,“ řekl ministr. Ministerstvo je podle něj ochotno ještě s plátci i poskytovateli o některých parametrických detailech na rok 2012 jednat, aby výsledný text co nejvíce zohledňoval potřeby pacientů, ale zároveň respektoval makroekonomický vývoj ČR i EU.   

„Právě snaha nepřivést systém veřejného zdravotního pojištění do platebních problémů byla základním principem, jímž se ministerstvo řídilo,“ dodal Heger. I kvůli tomu podle ministra nadále platí stop stav, co se týče investic do nových přístrojů, staveb i masivnějšího rozvoje medicíny. Na úrovni roku 2010 bude zastropovaná i ambulatntí péče, laboratořím  nebo rentgenologii se pak platby sníží.

Ambulance v terénu budou placeny stejně jako ambulance v nemocnicích. Sektor lázeňství zůstane na úrovni roku 2010, v průběhu příštího roku ale ministerstvo počítá se zúžením počtu diagnóz a stavů, při kterých bude pojišťovna péči hradit. Lázním by pak klesly platby od pojišťoven maximálně o půl miliardy korun.

Nemocnice dostanou peníze podle systému plateb za diagnózu DRG za tři čtvrtiny poskytované péče. Postupně se sjednotí úhrada v tomto systému pro všechny nemocnice. Nemocnice, o které budou mít pacienti zájem, budou mít i víc peněz. Nemocnice, o které zájem bude menší, se mohou přeorientovat například na dlouhodobou péči. 

Bude-li nárůst výběru zdravotního pojištění nižší než očekávané jedno procento, vydá ministerstvo v pololetí přísnější variantu vyhlášky. Jednoprocentní nárůst výběru by ale měl zajistit slíbený nárůst platů v nemocnicích. Podle lékařských odborů bude jasno o skutečném navýšení platů až při lednové výplatě v únoru. Přitvrzení akcí, které by ministrovi připomněly jeho platové sliby, nebude podle odborářů dřív než po Novém roce.

Regionální nemocnice dnes na mimořádném shromáždění Asociace českých a moravských nemocnic varovaly, že nebudou mít peníze na růst platů zdravotníků. I když jim pojišťovny mají dát příští rok za léčení víc, vezmou jim prý tyto peníze inflace a růst DPH. Nemocnice mají dostat až o tři procenta víc než v roce 2010, zhruba stejně jako letos. „Nebude to zvýšení platů o deset procent slíbených odborářům v memorandu, ani 6,25 procenta, jak teď navrhuje ministr Leoš Heger. Pro nemocnice bude problém současné platy alespoň udržet,“ uvedl právník asociace Stanislav Fiala.

Podle propočtů asociace, která sdružuje 129 zařízení, dostanou nemocnice reálně příští rok až o 2,8 procenta méně. „Nemocnicím navýší stát příští rok úhrady až o 3,5 miliardy, ale druhou rukou z nemocnic vybere čtyři miliardy, čili minus půl miliardy celkem,“ upřesnil Fiala.

Plánované úhrady kritizují také ambulantní specialisté. Ti totiž dostanou stejně peněz jako v minulosti, materiály ve zdravotnictví stejně jako další služby ale zdraží. Jednotlivé ordinace tak prý přijdou o desítky tisíc ročně, což přinese pacientům hlavně delší čekací doby.