Soud začal řešit podvody při lyžařském mistrovství v Liberci

Liberec – Liberecký okresní soud dnes začal projednávat první z případů souvisejících s lyžařským mistrovstvím světa v roce 2009. Trojice obžalovaných, dva muži a žena, se zpovídají z podvodu při dodávce nábytku pro univerzitní koleje. Podle žalobce způsobili škodu téměř čtyři miliony korun. Všichni obžalovaní vinu odmítli s odůvodněním, že byly peníze proplaceny za jiné práce.

Podvodu se měli dopustit ředitel Kolejí a menz liberecké univerzity Zdeněk Kračmar, pracovník technického dozoru investora Petr Patrman a Jindřiška Máchová, účetní zhotovitele stavby, kterým byla společnost Syner. Koleje se před mistrovstvím připravovaly pro hosty a sportovce.

Podle státního zástupce Petra Hořína pracovnice Syneru Jindřiška Máchová v závěru roku 2007 vystavila čtyři faktury, které zahrnovaly i nedodaný nábytek. Šlo o tisíce kusů. Petr Patrman ze společnosti Investing CZ, který měl na starosti technický dozor, je pak schválil a ředitel Kolejí a menz Zdeněk Kračmar zajistil, aby je univerzita proplatila.

Vstup Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Obžalovaní dnes argumentovali tím, že šlo jen o účetní postup. Peníze, které univerzita za nedodaný nábytek zaplatila, šly podle nich ve skutečnosti na další práce, které se při nákladném projektu oprav kolejí objevily, například malířské a podlahářské práce nebo na elektroinstalaci. Už v zadávací dokumentaci prý byly chyby a dodatečné práce souvisely i s tím, že šlo o rekonstrukci starších budov. Změny se měly vyřešit prostřednictvím tzv. změnových listů k fakturám. Na základě změnových listů se majetek z evidence skutečně vyřadil – na kolejích se prý kvůli tomu účelově posunul termín inventury. 

Obžalovaní také argumentovali tím, že univerzitě nevznikla žádná škoda. Podle žalobce se ale peníze neztratily jen díky tomu, že se využitím státní dotace při rekonstrukci areálu kolejí začal zabývat Nejvyšší kontrolní úřad.

Případ je jednou z kauz, které vyplynuly z šetření Nejvyššího kontrolního úřadu, který se po šampionátu začal zabývat využitím státní dotace při rekonstrukci areálu kolejí. Žalobce už dříve před soud poslal bývalého rektora liberecké univerzity Vojtěcha Konopu a spolumajitele a jednatele firmy Investing CZ Josefa Nadrchala za pletichu při veřejné soutěži. Jednání v této kauze zatím nezačalo.