Jak na hubení škůdců? Houbou, zjistili vědci

České Budějovice - Jihočeští vědci z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích objevili kmen houby, který je možné využít k hubení hmyzích škůdců a roztočů. Mohla by nahradit chemické postřiky, které zatěžují přírodu. Vědci už si svůj objev v Česku patentovali.

Mandelinka bramborová, molice skleníková, ale například i klíněnka jírovcová - na všech těchto škůdcích vědci preparát úspěšně testovali. Houba je infikuje a následně zahubí. „V experimentech budeme pokračovat, teď tady máme škůdce, který se dostal do Evropy z Jižní Ameriky,“ řekl spoluautor výzkumu Rostislav Zemek. 

Objev otevírá cestu k ekologičtějšímu zemědělství. Přípravky využívající přirozené nepřátele škůdců nezatěžují okolí, v přírodě se přirozeně vyskytují a jsou podstatně účinnější než chemie. „V současnosti máme již vyvinutou laboratorní formulaci přípravku ve formě granulí aplikovatelných do půdy,“ prohlásila koordinátorka a spoluautorka výzkumu Eva Prenerová. 

Vědci teď budou ve výzkumu pokračovat, chtějí zjistit spektrum škůdců, na které houba působí a zjistit, jaké vlivy má na užitečný hmyz. „Kolegyně preparát testovala na kůrovci a výsledky jsou velice slibné. Je to ale ve fázi experimentů,“ podotkl Zemek. 

První pokus bojovat s kůrovcem pomocí houby už má za sebou i Šumava, správa parku od něj nakonec upustila. Jednalo se ale o jiný kmen houby. „Účinnost byla jen 60 procent, takže volíme radši osvědčené metody,“ prohlásil Pavel Pecháček, mluvčí Správy NP Šumava. 

Reportáž Zuzany Kabátové (zdroj: ČT24)

Vědci už zažádali o evropský a americký patent. Právě jeho získání odstartuje další fázi výzkumu, kdy chtějí zpracovat technologii výroby a zajistit komerční využívání tohoto přípravku.