Extrenér florbalistů dostal za znásilnění svěřenců 7 let

Praha – Bývalý trenér a funkcionář florbalistů Marek Jaroch půjde za znásilnění a pohlavní zneužití svých svěřenců na sedm let do vězení. Musí se také podrobit ochranné léčbě a má na 5 let zákaz činnosti. Pražský městský soud ho uznal vinným ze tří pokusů o znásilnění nezletilých či mladistvých chlapců a jednoho znásilnění a pohlavního zneužití. Šestatřicetiletý Jaroch vinu popírá, kauza je podle něho vykonstruovaná. Dnešní rozsudek není pravomocný, obě strany se proti němu odvolaly. Obhajoba nesouhlasí s průběhem soudního jednání, státní zástupkyně nesouhlasí s výší trestu.

Soud dnes uvěřil výpovědi všech deseti Jarochových svěřenců. Chlapci shodně vypověděli, že se je trenér vždy pokoušel opít tvrdým alkoholem a ve chvíli, kdy nebyli schopni vlastního úsudku, se je pokusil znásilnit. Jednou se mu to podle obžaloby povedlo, čímž způsobil chlapci posttraumatickou stresovou poruchu, třikrát se o to pokusil. Obžaloba viní dosud soudně netrestaného Jarocha také z trestného činu ohrožování výchovy dítěte a mládeže.

Podle znalců je ale Jaroch v pořádku, patologické chování se v něm probouzí až po požití alkoholu. Obhájce Jarocha Vít Široký ale právě znalecké posudky kritizoval. „Znalec současně hodnotil poškozené i našeho klienta. Podle mého názoru je to neetické,“ řekl ČT. Advokát u soudu neuspěl ani s požadavkem na další výslech svědků. Podle soudce je to zbytečné, protože svědci mimo jiné nebyli přítomni žádnému z uvedených činů.

„Je to lež, nesmysl. Nikdy jsem nic neudělal,“ bránil se obžalovaný u soudu. Za obviněním podle něj stojí konkurence, která se snaží zlikvidovat úspěšný klub. Hájil se i tím, že alkohol svým svěřencům nikdy nenabízel ani nekupoval, naopak proti němu tvrdě bojoval. Sám prý navíc pije velice málo. Za bývalého funkcionáře se již dříve postavilo i vedení klubu. Muž se obhajoval také tím, že ho někteří z údajných poškozených nenávidí, protože je z klubu vyhodil, třeba kvůli užívání drog či alkoholu. Předseda senátu však uvedl, že žádný z chlapců vyhozen nebyl.

Pohlavního zneužití se podle spisu bývalý generální ředitel pražského klubu SSK Future dopustil v roce 2001 tím, že během soustředění přilehl k jednomu z hráčů a usiloval o masturbaci. Přestal, až když se svěřenec začal fyzicky bránit. Zbylé skutky Jaroch údajně spáchal v letech 2008 až 2010. Některé z nich se měly stát v bytě jeho rodičů na pražském Barrandově nebo v bytě, který měl k dispozici klub. Další pak na soustředěních či po zápasech.

Reportáž Terezy Stárkové (zdroj: ČT24)