Peníze za pobyt v nemocnici by mohly jít do stropu na poplatky

Praha – Vyšší poplatek za den v nemocnici, který dnes stoupl ze 60 na 100 korun, zatím negativní reakce pacientů nevyvolal. Stokoruna by se navíc mohla už během příštího roku počítat do ročního stropu na regulační poplatky. V praxi by to pomohlo statisícům chronicky nemocných. Plán ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) má podporu obou koaličních stran.

„Pokud by se ukázalo, že to opravdu vrhá některé občany do stavu nějaké bídy a že si nemohou dovolit hospitalizaci, tak to by bylo velmi špatné,“ řekl k vyššímu poplatku Heger. Zařazení poplatku za pobyt na lůžku do ochranného limitu si umí představit i předseda sněmovního zdravotního výboru Boris Šťastný (ODS). „Jednoznačně podporujeme výdajové limity pro důchodce i pro dospělé,“ dodal předseda poslaneckého klubu VV Vít Bárta.

Nemocnice chtějí zatím využít peníze hlavně na provoz, ale i na zkvalitnění péče. „Jde spíš o to, že se zkompenzuje růst nákladů, který v příštím roce určitě přijde,“ řekl ČT ředitel FN Motol Miloslav Ludvík. Například Fakultní nemocnice v Olomouci chce ale peníze použít na lepší stravu. „Můžeme denně nabídnout sezonní ovoce, ovocné džusy, více zeleniny, pestřejší nabídku třeba rybího masa, kvalitnější mléčné a masné výrobky,“ potvrdil mluvčí nemocnice Egon Havrlant.

Další zvyšování poplatků už ministerstvo nechystá

Vyšší částku za pobyt v nemocnici budou pacienti většinou hradit nejdřív 2. prosince. Někteří sami říkají, že opatření chápou. „Mně to nepřipadá jako nějaké obrovské zvýšení. Já myslím, že to snad každý najde, najíme se tady, vyspíme,“ řekla ČT pacientka motolské nemocnice. Některé nemocnice se ale obávají, že přibude těch, co jim budou poplatky dlužit.

Reportáž Petra Vaška a Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)