Nečas porušil při jmenování rady pro vědu zákon, tvrdí Zlatuška

Praha – Místopředseda Rady vysokých škol Jiří Zlatuška podle Lidových novin obvinil předsedu vlády Nečase z porušení zákona. Toho se měl dopustit tuto středu při jmenování nové Rady pro výzkum, vývoj a inovace. Zákon podle Zlatušky premiér porušil tím, když jmenoval potřetí v řadě svou poradkyni Miroslavu Kopicovou, bývalého rektora Masarykovy univerzity v Brně Petra Fialu a podnikatele Zbyňka Frolíka.

Člen rady může být podle zákona jmenován „nejvýše na dvě po sobě následující funkční období“. Zlatuška ale upozornil na usnesení vlády č. 360 ze dne 10. května 2010, podle něhož vláda všechny tři staronové členy rady odvolala z rady 10. května 2010 a znova do rady jmenovala s účinností od 11. května 2010. Jejich středeční nominace je tak již třetí v řadě.

Zlatuška zároveň ostře premiéra kritizoval a vyjádřil pochybnosti o jeho schopnosti řídit šestnáctičlennou radu, které předsedá. Upozornil, že Nečas do rady opět jmenoval řadu členů, kteří byli odpovědni za přijetí současného systému hodnocení a financování vědy, takzvaného kafemlejnku. „Z těchto lidí se novým jmenováním premiérem Nečasem bez jakéhokoli srozumitelného zdůvodnění dostávají zpět coby staré víno v nové lahvi Miroslava Kopicová, Jaroslav Doležal, Petr Fiala, Zbyněk Frolík a Jiří Málek,“ dodal Zlatuška. 

Nezávislý mezinárodní audit o stavu české vědy za 38 milionů korun přitom jednoznačně doporučil opustit současnou metodiku hodnocení výsledků výzkumu a vývoje a na ni navázaný mechanický výpočet výše institucionálního financování. Zlatuška připomněl, že při jmenování rady se hraje o vliv na rozdělování 25 miliard korun na vědu. Pokračování v přístupech, které mezinárodní audit jasně zamítl, se podle něj nápadně podobá tunelování Mostecké uhelné, při kterém „doly zmizely ve švýcarských bankách“.