Nečas: Stát pomůže potřebným, ne flákačům

Ústí nad Labem – Premiér Petr Nečas v souvislosti s konflikty v sociálně vyloučených lokalitách zdůraznil, že stát pomůže aktivním a potřebným, nikoliv flákačům. Vyjádřil se takto na ideové konferenci ODS s názvem Právo a solidarita. Nečas zdůraznil, že je třeba zajistit pravidla v sociálně vyloučených lokalitách.

Podle Nečase bude strana praktikovat nulovou toleranci k drobné majetkové kriminalitě. Policie pak musí nejen při krádežích umět pružně reagovat, neboť prvořadé je zajištění bezpečnosti, míní premiér. Dodal, že ODS navrhne změny zákonů a registr přestupků. Problémy v sociálně vyloučených lokalitách chtějí občanští demokraté řešit vyváženou kombinací preventivních opatření na jedné straně a vynucování práva na straně druhé.

Nečas: Opakované přestupky se stanou trestným činem s alternativním či peněžním trestem

První vládní opatření mají fungovat už za měsíc. Výplata dávek bude pro nezaměstnané podmíněna veřejnou službou a od ledna se budou vázat dávky na školní docházku dětí a nákup nutných věcí. Další opatření kabinet připravuje. „Opakované přestupky se stanou trestným činem s alternativním či peněžním trestem. Bude zaveden centrální registr přestupků, definovány hygienické standardy na bydlení a zredukovány doplatky na bydlení,“ dodal premiér.

Podle předsedy strany se situace na Šluknovsku stala jen mediálním symbolem. Stejné problémy jsou i na dalších místech po celé republice. „V těchto lokalitách žijí celé generace těch, kteří dlouhodobě nepracovali a jsou zvyklí žít ze sociálních dávek nebo z nelegálních příjmů. Příliš štědrý sociální systém nastavený za socialistických vlád byl jednou z příčin tohoto negativního stavu,“ prohlásil Nečas.

Petr Nečas

Stát by měl dávat sociální pomoc jen lidem, kteří jsou zodpovědní a chtějí se změnit.

Jedním ze způsobů prevence nepokojů je větší integrace dětí ze sociálně vyloučených lokalit do hlavního proudu vzdělávání. Rodiče podle něj musí mít větší zájem na vzdělávání svých dětí a obecně se lidem musí vyplatit aktivita. „ODS si uvědomuje důležitost tohoto celospolečenského problému - hrozí přerůst ve větší sociální konflikt, což si nepřejeme,“ uvedl Nečas.

Dávky nedostanou lidé s trvalou adresou na radnici

Podle Nečase bude navázání výplaty sociálních dávek na větší výkon veřejné služby více motivovat k hledání práce. Změnit chce nejsilnější vládní strana i pravidla pro sociální doplatek na bydlení, který je v některých lokalitách neúměrně vysoký. Vzniknout by měly plošné standardy sociálního bydlení.

O dávky podle premiéra přijdou i lidé s oficiálním bydlištěm na radnici, což je častá praxe bezdomovců. Mají se tak omezit i potenciální machinace s hlasy voličů. Mnohem více než dosud chce vláda bojovat s lichváři; premiér řekl, že policie použije všechny dostupné prostředky.

Alexandr Vondra, místopředseda ODS a ministr obrany

„Primárním problémem, který trápí postižené lokality, jejich lidi a trápí i naše lidi, je především nedostatečná bezpečnost. Vyšší bezpečnosti nedosáhneme bez dodržování zákonů a vymáhání práva.“