Medvěděv chce v Praze jednat i o protiraketovém štítu

Praha - Plány NATO a USA na vznik systému protiraketové obrany v Evropě, světová a evropská finanční krize, vztahy Ruska a EU či arabské nepokoje patří k zahraničněpolitickým tématům, o nichž chce diskutovat ruský prezident Dmitrij Medvěděv ve čtvrtek v Praze. Podle ruského velvyslance v ČR Sergeje Kiseljova ale mají návštěvě dominovat obchodní a ekonomické vztahy Česka a Ruska. Diplomat očekává podpis „významného balíku“ dvoustranných smluv.

„Nechtěl bych se teď do těchto otázek nořit hlouběji, dejme čas posoudit problematiku v rozhovorech,“ řekl velvyslanec o protiraketovém štítu. Dodal, že v Praze je pozice Moskvy dostatečně známá. Rusko plány na vznik štítu dlouhodobě odmítá, velmi ostře se před lety vyjadřovalo k původnímu návrhu Washingtonu, aby byly prvky systému umístěny v ČR a Polsku. Také česko-ruské vztahy kvůli tomu tehdy ochladly.

Američané ale nakonec tuto podobu systému zamítli a jisté uvolnění ve vzájemných vztazích přinesl i loňský summit USA-Rusko. Ten hostila Praha a na něm Medvěděv a jeho americký protějšek Barack Obama podepsali smlouvu o snížení jaderných arzenálů.

Medvěděv nicméně v minulých dnech pohrozil, že Moskva od odzbrojovacích smluv odstoupí a rozmístí nové rakety na západě a jihu země, pokud Spojené státy nevyslyší ruské námitky vůči chystanému protiraketovému štítu v Evropě. Washington sice pozval Moskvu, aby se na vybudování protiraketové ochrany s účastí NATO podílela, přičemž všechny strany spolu o tom jednají, nicméně dosud Američané ani Rusové ke kompromisu nedospěli.

Jaderná elektrárna Temelín
Zdroj: ČT24

V oblasti česko-ruských vztahů velvyslanec podtrhl spolupráci v jaderné energetice a podpis dohody o vzniku společného podniku Centrum technologických služeb, jehož činnost má umožnit výměnu moderních technologií v mírovém využití jaderné energie. Podnik zakládají ruská společnost TVEL, která dodává palivo do jaderné elektrárny Temelín, a česká firma ALTA Invest, která dlouhodobě obchoduje v Rusku. Česko-ruské konsorcium tvořené ruskými firmami Atomeněrgoexport a Gidropress a českou Škodou JS je jedním ze tří zájemců o dostavbu Temelína.