Sněmovna nepřijala senátní úpravy novely zákona o znalcích

Praha - Poslanci prakticky jednomyslně podpořili sněmovní znění novely, podle které bude hrozit soudním znalcům a tlumočníkům postih za špatnou práci. Nejtvrdším trestem pro znalce a tlumočníky bude podle předlohy zákaz činnosti. Pokuta bude moci dosáhnout u jednotlivců až 100 tisíc korun, u znaleckých ústavů pak až 200 tisíc korun. Znalec se proti postihu bude moci bránit u soudu. Novela teď míří k podpisu prezidentovi.

Senátoři sice navrhovali, aby museli znalci a tlumočníci mimo jiné zveřejňovat přehled o počtu svých úkonů, tento návrh ale dolní komora nepodpořila. Senát chtěl svým návrhem zamezit tomu, aby byl preferován nějaký soudní znalec nebo tlumočník bez zjevného důvodu. Přehled měli zasílat nejpozději do tří měsíců po skončení každého kalendářního roku ministerstvu spravedlnosti.   

Znalci by mohli být podle předlohy nově potrestáni jak za chybný posudek, tak za nedodržení lhůty k jeho vypracování nebo za bezdůvodné odmítnutí. O přestupku znalce a jeho potrestání by v prvním stupni rozhodovalo ministerstvo spravedlnosti, v odvolacím řízení pak rozkladová komise a ministr. K přezkoumání pravomocného rozhodnutí bude mít znalec možnost obrátit se na správní soud. Kvůli kárnému řízení či trestnímu stíhání bude moci ministr znalcům a tlumočníkům pozastavit činnost. 

Mezi podmínky pro zapsání znalců a tlumočníků do seznamu budu podle novely nově patřit bezúhonnost nebo to, že nebyli v minulých třech letech vyškrtnuti. Naopak zrušen bude požadavek, aby měl znalec či tlumočník české státní občanství, stačit by měl trvalý pobyt v ČR. Předloha upravuje rovněž znaleckou činnost ústavů a vymezuje podmínky pro jejich zápis do seznamu.