Za napadení Romů v Bydžově tresty nepadly

Hradec Králové – Okresní soud zprostil obžaloby 13 účastníků březnové demonstrace Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) v Novém Bydžově, kteří podle spisu po skončení akce napadli trojici Romů. Podle soudu ale nebylo možné prokázat, který z obžalovaných se jednání dopustil. Dnešní rozsudek není pravomocný, státní zástupce se proti němu odvolal, případ tedy míří k odvolacímu krajskému soudu.

„Bylo sice prokázáno, že došlo k fyzickému napadení poškozených, ale nebylo možné přesně určit, který z obžalovaných se jednání dopustil,“ řekl při vynášení rozsudku soudce Karel Peřina. Policie prý neprovedla správně rekognici, kdy mají být fotky podezřelých ukázané poškozeným mezi několika dalšími lidmi. V tomto případě policisté ukázali poškozeným jen snímky 15 podezřelých. „Navíc ani poškození, ani svědci nebyli schopni uvést údaje k identifikaci jednotlivých útočníků a jejich podílu na trestné činnosti,“ uvedl soudce. 

Státní zástupce Pumprla s rozhodnutím soudu nesouhlasí. „Provedenými důkazy bylo jednoznačně prokázáno, že minimálně někteří z obžalovaných se daného jednání dopustili,“ řekl Pumprla, který pro obžalované navrhoval v 11 případech podmíněné tresty. Pro dva z obžalovaných chtěl tresty nepodmíněné s ohledem na jejich další trestnou činnost. Podle královéhradecké policejnjí mluvčí Ivany Ježkové byl po celou dobu postup vyšetřování konzultován s dozorujícím státním zástupcem a ten prý nic nezákonného neshledal.

Patnáct údajných útočníků obžaloba původně vinila z výtržnictví, později obvinění rozšířila o přečin hanobení národa a rasy. Soud se dnes zabýval třinácti obžalovanými, kvůli dvěma ze skupiny budou samostatná jednání. Někteří z obžalovaných před soudem odmítli vypovídat, někteří tvrdili, že je napadli Romové. Většina z obžalovaných pochází ze severních Čech a tři prý loni kandidovali za DSSS, uvedl pozorovatel Evropského centra pro práva Romů Markus Pape.    

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Skupinka útočníků podle obžaloby napadla Romy v centru Bydžova asi hodinu po skončení demonstrace. Muže prý útočníci bili do obličeje a kopali do nich. Jeden z Romů utrpěl zranění hlavy a upadl do bezvědomí. „Začali nám nadávat, uráželi nás a potom nás napadli,“ popisoval dnes incident jeden z napadených. Dodal, že útočníci křičeli rasistické nadávky a vyhrožovali jim zabitím.   

Do Nového Bydžova na shromáždění a pochod svolaný DSSS přijelo na 500 pravicových extremistů a zhruba 200 jejich odpůrců. V sedmitisícovém Novém Bydžově se situace vyhrotila loni v listopadu po několika přepadeních a znásilnění mladé ženy. Petici žádající zajištění bezpečnosti podepsalo 3257 lidí. Starosta Pavel Louda tehdy následně vydal prohlášení ostře kritizující Romy a vyhlásil sérii opatření proti problémovým obyvatelům.

Vydáno pod