Státníci jednají a paní Kremlu se kochá Prahou

Praha – Po noci strávené v hotelu Four Seasons na Starém Městě pokračuje ruský prezidentský pár v návštěvě Prahy. Zatímco prezidenta Ruské federace Dmitrije Medvěděva čeká na Pražském hradě série obchodních setkání a následně také schůzka s premiérem Petrem Nečasem, jeho choť Světlana stráví část dne s první dámou Livií Klausovou. Společně si prohlédnou Pražský hrad.

Dmitrij Medvěděv navštívil areál Pražského hradu již loni v dubnu, když česká metropole hostila summit Spojených států a Ruska. Tehdy si prohlédl mj. Svatovítskou katedrálu. Při letošní návštěvě však Klausovi ruský prezidentský pár netradičně uvítali v areálu Strahovského kláštera, a Livia Klausová proto představí první dámě Ruska sídlo českých králů samostatně.

Prezident Medvěděv jezdí limuzínou značky Mercedes-Benz. Ta je vyrobená speciálním oddělením firmy, která se zabývá výrobou speciálních automobilů pro diplomatický servis, ale i pro privátní klientelu. Auto dokáže člověka ochránit před různým stupněm útoku. Je dlouhé šest a půl metru, model je starý asi dvanáct let.

Do Prahy včera Světlana Medvěděvová přiletěla asi o dvě hodiny dříve než její manžel. Na rozdíl od ruského prezidenta totiž neletěla z Moskvy, ale z Madridu, kde se v minulých dnech zúčastnila otevření ruského střediska vědy a kultury a se španělským královským párem navštívila madridskou operu.

Kdo je Světlana Medvěděvová?

První dáma Ruské federace se narodila 15. března 1965 v dnešním Petrohradě do vojenské rodiny. S Medvěděvem se potkali již v sedmé třídě základní školy. Světlana, za svobodna Linniková, poté vystudovala Leningradský finančně-ekonomický institut. Vzali se v roce 1993 a o dva roky později se jim narodil jediný syn Ilja.

Ve srovnání s Putinovou manželkou Ludmilou je Světlana Medvěděvová výraznější tváří ruského veřejného života. Šestačtyřicetiletá ekonomka totiž po Medvěděvově zvolení ruským prezidentem odmítla hrát roli manželky ve stínu, a to navzdory názorům některých konzervativních Rusů. Dnes se angažuje v problematice dětských domovů a mládežnických kulturních programů, za což obdržela od ruské pravoslavné církve ženský řád, který dostávají jen „nejvýznačnější ruské ženy“.

Společně s manželem také podporuje boj proti demografické krizi, kterou Rusko zažívá, hlasitě volá pro zpřísnění předpisů pro povolování potratů a je patronkou nového ruského svátku rodiny, lásky a věrnosti. Šéfuje také různým dobročinným spolkům a nadacím.  

Prohlídka Hradu, slavnostní oběd a carská výstava

Dnešní program Medvěděvových zahájí v deset hodin na I. nádvoří Pražského hradu slavnostní ceremoniál s vojenskými poctami. Následně čeká prezidenty uzavřené jednání a jednání s národními delegacemi včetně podpisu bilaterálních obchodních smluv.

Na jednu hodinu je plánován na počest státní návštěvy ruského prezidentského páru slavnostní oběd. Recepce se zúčastní i metropolita Kryštof, který je hlavou tuzemské pravoslavné církve, a metropolita Hilarion zastupující moskevského patriarchu. Právě v těchto dnech přitom česká a slovenská církev slaví 60. let své samostatnosti; při této příležitosti se rovněž uskuteční sváteční bohoslužba v chrámu svatého Mikuláše na pražském Staroměstském náměstí.

Kulturním vrcholem ruské státní návštěvy bude odpolední zahájení výstavy Carský dvůr pod vládou Romanovců v Císařské konírně Pražského hradu. Ale 167 unikátních exponátů umožní divákovi udělat si představu o lesku a bohatství carského dvora v počátcích dynastie, která na ruský trůn usedala mezi lety 1613 až 1917. „Je to vzácný případ, kdy na jedné výstavě ukazujeme tolik vzácných exponátů spjatých s prvním carem Romanovců, Michailem Fjodorovičem. Žádné jiné ruské muzeum nemá z této éry tak bohaté sbírky,“ uvedla Zelfira Tregulovová, náměstkyně ředitelky muzea moskevského Kremlu.

Medvěděv plní strany českých deníků, ruské ho ignorují

Mediální zásah návštěvy ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva je v českém tisku zásadní. Deníky plní informacemi o jeho návštěvě své titulní strany. Jako hlavní informaci staví noviny jeho ekonomický motiv návštěvy. S příjezdem prezidenta Medvěděva se hovoří o určitém oteplení vztahu mezi Prahou a Moskvou. Na druhé straně zde ale stále panují obavy z energetické závislosti.

Naopak ruská média zejména včera odjezd svého prezidenta do Česka trochu ignorovala. Ruská státní televize na své domovské internetové stránce ani dnes žádnou zprávu o jeho návštěvě nemá. Ekonomický deník Kommersant probírá hlavně téma Temelín. Přináší také podrobnosti o založení Česko-ruské společnosti, která má obchodovat s palivem pro jaderné elektrárny. Rovněž mluví o zamýšleném projektu NATO, že by tato firma expandovala i do zemí, kde ruské jaderné reaktory fungují. Všechno je ale až na jedenácté straně jeho vydání.