Nečas se střetl s Rathem kvůli odměnám premiérovy pracovnice

Praha – Poslanec David Rath (ČSSD) při pravidelných sněmovních interpelacích odpálil salvu silných výroků, když se na premiéra Petra Nečase znovu obrátil s interpelací, kterou poslanci začali řešit už na předchozí schůzi. Středočeský hejtman chtěl vědět, jaký plat a odměny bere premiérova spolupracovnice Jana Nagyová, ale Nečas mu to odmítl sdělit.

Nečas v odpovědi na Rathovu písemnou interpelaci napsal, že mu žádanou informaci neposkytne, protože jde o osobní údaj, který není možné bez souhlasu dotčené osoby poskytnout. „Zachoval jste se jako hulvát a sprosťák,“ vzkázal dnes Rath Nečasovi. Předseda vlády na oplátku označil Rathovu interpelaci za sondu do duše nízkého člověka.

Rath obvinil vládu, že hlásá nutnost škrtů a uskromňování, ale přitom údajně pěstuje vrstvu extrémně privilegovaných osob, na nichž nešetří. „Prostě vy máte obyčejně strach z toho, aby se veřejnost dozvěděla, kolik (dáváte) platů a odměn a jak rostou – pozor, to není jenom o absolutní částce. Ale o tom, jak třeba na těchto pozicích platy a odměny narostly za vás, pane premiére,“ vzkázal Nečasovi.

Slovní přestřelka Petra Nečase a Davida Ratha (zdroj: ČT24)

„Považuji za mimořádně nízké a lidsky zbabělé, jestliže tady v podobě těchto interpelací útočíte na člověka, který se nemůže bránit,“ hájil Nagyovou Nečas. „Čili vaše chování, a musím říci speciálně chování vůči ženě, je mimořádně nízké a lidsky zbabělé a já k tomu nemám co dodat,“ poznamenal předseda vlády.