Za kauzou Tatra nestojím, vzkazuje John Bartákovi

Praha – Předseda vládní strany Věci veřejné Radek John dnes odmítl vyjádření bývalého ministra obrany Martina Bartáka, podle něhož údajně mohl stát u vzniku kauzy Tatra, v níž je Barták obviněn. Podle Johnových slov vytváří exministr obrany „nesmyslné konstrukce“. Předseda VV ale neplánuje proti Bartákovi podnikat právní kroky.

„Pan Barták vytváří nesmyslné konstrukce, které nestojí ani za další postup,“ prohlásil John. Bývalý ministr obrany podle něj „vystřeluje kouřovou clonu a vrší nesmysly“. Barták ve středečním otevřeném dopise předsedovi Věcí veřejných a někdejšímu ministrovi vnitra naznačil, že právě John mohl stát za vznikem kauzy Tatra. Někdejší ministr obrany Johna také vyzval, aby zvážil své další setrvání v politice.

„Nechci spekulovat, ale nebyl jste to náhodou vy, který v pozici ministra vnitra, a tudíž člověka, jenž musí znát příslušnost jednotlivých útvarů policie, přivedl redaktora Jana Kroupu k veliteli věcně nepříslušného útvaru a spolupodílel se tak na konstrukci celé pseudokauzy Tatra. Ani nevíte, jak rád bych se mýlil,“ napsal Barták v otevřeném dopise. John se nechal slyšet, že redaktora MF Dnes Kroupu v době, kdy vedl ministerstvo vnitra, „nikam nesměroval“.

Obvinění v korupční kauze Tatra
Zdroj: ČT24

Exministr obrany v otevřeném dopise také reagoval na Johnovo vystoupení v České televizi (ČT). Barták podle svých slov těžko mohl být zodpovědný za „svůj“ resort, protože v době zadání akvizičního procesu vůbec nebyl ministrem obrany. „Stal jsem se jím až poté, co byl celý projekt nákupu vozidel Tatra dokončen a ta byla dokonce již dodána do výzbroje,“ podotkl.

John dnes řekl, že jeho vyjádření v pořadu ČT se netýkalo nákupu vozidel Tatra, ale dalších zakázek, které byly realizovány za Bartákova vedení resortu obrany a které bývají v médiích označovány jako pravděpodobně předražené. „Mé vyjádření nebylo o Tatře, bylo o předražených zakázkách, které se v resortu obrany staly za Bartáka,“ poznamenal John. Upozornil zejména na nyní již zrušený projekt výstavby nových pavilonů v pražské Ústřední vojenské nemocnici, který měl stát přijít na několik miliard korun.