Do „fronty na kulturu“ se staví Mathé i Thoma

Praha – Funkci ministra kultury by po odstoupení Jiřího Bessera mohl zastávat děkan Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Michal Stehlík, českobudějovický primátor Juraj Thoma nebo favorizovaná poslankyně TOP 09 Alena Hanáková. V Interview ČT24 to uvedl 1. místopředseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN - koaliční partner TOP 09) Stanislav Polčák s tím, že STAN pro funkci ministra kultury preferují ženu. O kandidátovi budou rozhodovat v pondělí. Případný zájem o tuto úlohu projevil vedle zmíněných osob také rektor AMU Ivo Mathé.

„Jmen je celá řada a já mohu dementovat jakékoli spekulace, které se šířily kolem mé osoby,“ popřel Polčák možnost, že by se stal novým šéfem kultury on sám. „Žhavou kandidátkou je paní Alena Hanáková, zvažovaným kandidátem je děkan filozofické fakulty (UK) Stehlík, náměstek (ministra kultury) Zdráhal nebo českobudějovický primátor Thoma. To jsou lidé, kteří mají k našemu hnutí blízko,“ uvedl Polčák.

O užším výběru kandidátů budou Starostové a nezávislí, jejichž je Besser členem, rozhodovat na svém pondělním celostátním výboru. Podle Polčáka bude moci každý z členů navrhnout vhodného kandidáta, hlavní slovo bude mít ale předseda STANu Petr Gazdík. Ten pak také spolu s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem a místopředsedou Miroslavem Kalouskem vybere finálního kandidáta.

Poslankyně Helena Langšádlová (TOP 09)

„Kvalifikace dobrého ministra kultury je komunikovat s dílčími skupinami, vést dialog, dobře, kriticky, analyticky hodnotit informace a podle toho se rozhodovat. Jsem přesvědčená, že paní poslankyně (Alena Hanáková) by toto zvládla. Myslím si, že pokud se paní poslankyně rozhodne přijmout tento post, tak ta šance (stát se ministryní) je vysoká.“

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Bessera může nahradit i jeho náměstek. Nebo náměstkova choť

STAN požaduje, aby v čele kultury stanula žena, a to i v případě, že by nakonec neprošlo jméno Aleny Hanákové. „Trvám na tom, že by bylo vhodné, aby naše hnutí vyslalo do této funkce ženu,“ zdůraznil Polčák. Podle něj by tak došlo ke zjemnění převážně mužského kabinetu. Až dosud je jedinou ženou v Nečasově vládě její vicepremiérka Karolína Peake.

Jako další potenciální kandidátku zmínil Polčák folkovou zpěvačku Zuzanu Lapčíkovou, někdejší sympatizantku Strany zelených (ve volbách 2004 za SZ kandidovala na Zlínsku). Lapčíkové manžel Radek Zdráhal je přitom další možný kandidát, je to Besserův stávající náměstek.

Společenstvo Mathého

Svůj zájem o funkci ministra kultury podle informací Lidových novin nevyloučil ani rektor AMU Ivo Mathé, kterého na tento post navrhuje skupina umělců, intelektuálů a kulturních manažerů. Podporu Mathému vyslovila např. dokumentaristka Helena Třeštíková (shodou okolností také někdejší ministryně kultury), výtvarník David Černý nebo ekonom Tomáš Sedláček. Reagují tak na stav, kdy jsou na místo ministra kultury dosazováni lidé, kteří prý nemají k řízení ministerstva kompetence.

Kdo je Juraj Thoma?

Jméno primátora Českých Budějovic hranice Jihočeského kraje přesáhlo již v loňském roce. V roce 2010 totiž Thomu v rámci vnitrostranického puče z primátorské pozice sesadil jeho stranický rival Martin Kuba (oba ODS). K Thomově odvolání mu pomohli zastupitelé z ČSSD a KSČM. Kuba argumentoval tím, že občanskou demokracii netvoří jen Thoma a že primátorského křesla dosáhl jen díky straně.

Kritici poměrů v jihočeské ODS kolem odvolaného primátora následně ODS opustili a založili nové sdružení Občané pro Budějovice, které v podzimních komunálních volbách ODS porazilo. Thoma se tak vrátil do funkce primátora Českých Budějovic. Kubu za jeho úskok kritizoval i předseda strany Petr Nečas, po konci Martina Kocourka v čele ministerstva průmyslu a obchodu nicméně právě Martina Kubu uvedl do funkce šéfa českého průmyslu.

Thoma by se nyní mohl stát ministrem kultury za pro ODS koaliční a zároveň rivalskou TOP 09.

Stávající ministr kultury Jiří Besser (TOP 09 – STAN) včera premiéru Petru Nečasovi odeslal rezignační dopis. Důvodem pro konec v úřadu je skandál kolem Besserova majetkového podílu ve společnosti Comoros Group, kterou řídí podnikatel Pavel Hrách, již dříve odsouzený z korupce. Společnost koupila byt na Floridě, v majetkovém přiznání to však ministr neuvedl.

STAN chtějí s Besserem v budoucnu počítat

„Je to příspěvek ke zlepšení politické kultury v Česku. Jiří Besser bude muset přes svou rezignaci vysvětlit kauzu stranickým kolegům,“ okomentoval ministrův krok šéf STANu a předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Podle Stanislava Polčáka totiž Besser již dříve avizoval existenci materiálů, které prokazují, že se na vlastnictví floridského bytu nepodílí. V takovém případě by byla Besserovým prohřeškem pouze skutečnost, že v majetkovém přiznání neuvedl svou účast ve zmiňované společnosti. „Je nadále poslancem a je i v jeho zájmu, aby se očistil, abychom kdykoli příště mohli uvažovat o Jiřím Besserovi jako o kandidátovi na veřejnou funkci,“ podotknul Polčák.