Fagan žaluje ČR o miliardy z dluhopisů, soud bude v USA

Praha – Americký právník Edward Fagan se bude soudit o dluhopisy, které v roce 1924 vydaly Karlovy Vary. Po České republice požaduje jejich proplacení, české úřady s ním ale prý nechtěly spolupracovat. Fagan je proto chce hnát před americkou justici. Vyhrožuje i tím, že nechá zablokovat vydávání dluhopisů českého státu a zmrazí zlato vrácené do Česka po válce.

Ministerstvo financí Faganovy nároky na zhruba deset miliard korun zamítlo s tím, že jsou dluhopisy promlčené. Americký právník se s tím ale nesmířil a žaluje proto stát, ministra financí Miroslava Kalouska, jeho náměstka Jana Gregora a primátora Karlových Varů Petra Kulhánka. 

Žaloba se zřejmě bude soudit podle newyorského práva

Serveru Česká pozice Fagan řekl, že když úřady začnou spolupracovat, můžou zmírnit škody. Soudní řízení ale nezastaví. O úspěchu žaloby, která se bude soudit pravděpodobně podle newyorského práva, nepochybuje. „Ať se budete domáhat jakéhokoliv práva, dojdete k tomu: půjčili a nesplatili,“ řekl už dříve ČT.

Edward Fagan
Zdroj: ČT24

Ministerstvo financí podle náměstka Jana Gregora považuje kauzu pro tuto chvíli za vyřízenou. Americký právník se ale angažoval v řadě sporů, které měly velkou publicitu. Vedle kauzy rodin obětí holocaustu proti švýcarským bankám se v Česku zviditelnil i nabídkou zastupování odpůrců temelínské jaderné elektrárny.

Fagan se bude o dluhopisy soudit v USA (zdroj: ČT24)