Premiér Nečas míří na Hrad s Besserovou demisí

Praha - Předseda vlády Petr Nečas dnes předá prezidentovi Václavu Klausovi demisi ministra kultury Jiřího Bessera. Ten opouští vládu v souvislosti s aférou kolem bytu na Floridě a svými kontakty s podnikatelem Pavlem Hráchem, odsouzeným za korupci.

Jiří Besser svůj odchod oznámil ve čtvrtek. O křeslo ve vládě někdejší berounský starosta přišel kvůli případu s financováním floridského bytu odsouzeného podnikatele Pavla Hrácha. Besser měl podíl ve společnosti Comoros Group, jejímž prostřednictvím Hrách koupil byt na Floridě. V majetkovém přiznání to ale ministr neuvedl. Hrách byl dříve pravomocně odsouzen za korupci. 

Ministr Besser za rok a pět měsíců ve funkci na sebe mnohokrát upoutal pozornost některými rozhodnutími. Kromě sloučení opery s národním divadlem zůstávají kontroverzní i Besserovy personální změny: například vyhazov uznávaného ředitele Národního filmového archivu Vladimíra Opěly, omezení pravomocí příspěvkových organizací nebo schválení demolice domu na Václavském náměstí. Besser za sebou ale nechává také kus práce. Zasadil se o návrat dirigenta Jiřího Bělohlávka do čela české filharmonie, do finální verze dotlačil zákon o kinematografii i majetkové vyrovnání státu s církvemi.

Hnutí Starostové a nezávislí navrhli na uvolněné ministerské křeslo dva kandidáty: současného rektora Akademie múzických umění Iva Mathého a svou poslankyni Alenu Hanákovou. Ivo Mathé ale v pondělí večer, po jednání s Karlem Schwarzenbegem, nabídku vládního křesla odmítl. Ve hře tedy zůstává Alena Hanáková. Po chuti není ani koaličním partnerů. Třeba premiér Nečas už prohlásil, že mu tak do vlády přibude po Karolíně Peake další žena.

Prezident Klaus převezme od Nečase Besserovu demisi (zdroj: ČT24)