Za pálku s nápisem Na cikány se musí majitelé hospody omluvit

Praha – Majitelé hospody v Hojsově Stráži na Klatovsku, kde byla umístěna baseballová pálka se slovy Na cikány, se musí omluvit Romovi Františku Kroščenovi. Rozhodl o tom dnes pravomocně pražský vrchní soud, podle kterého muž oprávněně považoval vyvěšení pálky za diskriminaci a útok proti jeho etniku. Soud však Romovi nepřiznal finanční satisfakci ve výši 150 tisíc korun, kterou požadoval. Pálku měla v ruce socha antického boha, která sloužila jako výzdoba provozovny.

Kroščen se žalobou na ochranu osobnosti již v minulosti neuspěl, podle soudů nižších instancí nešlo o diskriminaci, rasistický výpad ani takzvané obtěžování kvůli národnosti a barvě pleti.

Městský soud v Praze dospěl dříve opakovaně k závěru, že baseballová pálka nevytvářela pro romské návštěvníky zastrašující, nepřátelské, zahanbující ani ponižující prostředí. Pálku „zdobily“ i další nápisy a podle rozsudku představovala spíše recesi než útok na lidskou důstojnost. Soud rozhodl, že Romovi nepřísluší odškodné ani omluva, odvolací senát pak jeho verdikt potvrdil.

Právní zástupce Františka Kroščena David Strupek: „Jsem samozřejmě rád, že po té dlouhé době soudy dospěly k závěru, že jednání a situace, která nastala, byly protiprávní. To si myslím, že je základ.“

Právní zástupce žalované restaurace Marek Dufek: „S ohledem na nálezy Ústavního soudu asi nebylo možné očekávat žádný jiný skutkový a věcně právní závěr, než nám právě vrchní soud sdělil.“

Loni v lednu kauzu znovu otevřel Ústavní soud. Podle něho však obecné soudy svá rozhodnutí dostatečně neodůvodnily a nevyrovnaly se s některými Kroščenovými námitkami. Soudy se případem zabývají už od roku 2001.

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)