Klaus žádá Senát o souhlas se jmenováním Sváčka ústavním soudcem

Praha - Prezident Václav Klaus dnes požádal Senát o souhlas se jmenováním Jana Sváčka ústavním soudcem. Informoval o tom dnes mluvčí Hradu Radim Ochvat. V březnu končí mandát místopředsedkyni soudu Elišce Wagnerové. Předseda Městského soudu v Praze Sváček se již v listopadu s prezidentem sešel a poté oznámil, že přijal jeho nabídku, aby se příští rok ucházel o uvolněné místo soudce Ústavního soudu.

Tyto soudce jmenuje prezident se souhlasem Senátu na dobu deseti let. Patnáctičlenný soud je od roku 2005 kompletní a jeho složení se od té doby neměnilo. Až v březnu 2012 tak bude mít Klaus po delší době možnost vybrat na uvolněné místo spolu se Senátem nového ústavního soudce.

„Pan prezident mi učinil nabídku kandidovat na soudce Ústavního soudu. Já jsem touto nabídkou velmi poctěn a zavázán. Nabídku jsem přijal a budu se snažit ji obájit před Senátem,“ řekl po listopadovém setkání s prezidentem Sváček. Další podrobnosti z rozhovoru uvést nechtěl.

Ústavní soud zaznamenal největší obměnu v souvislosti s ukončením funkčního období části svých členů v roce 2003. Senátoři a prezident Klaus se od té doby dostávali do sporu o některé kandidáty. Z 19 nominovaných, které Klaus nabídl Senátu, mu horní komora odmítla šest. Jmenováním soudce Vladimíra Kůrky v roce 2005 ale byl soudcovský sbor Ústavního soudu naplněn.

Na Ústavní soud jako garanta ústavnosti se mohou za určitých podmínek obracet skupiny zákonodárců, prezident, ale také občané. Ústavní soudci mohou mimo jiné rozhodnout o zrušení zákonů nebo jejich jednotlivých ustanovení, pokud dospějí k závěru, že jsou v rozporu s ústavním pořádkem.