Protinacistická Akce Síla dospěla k návrhům na obžaloby

Praha – Detektivové policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) uzavřeli speciální operaci nazvanou Akce Power (Síla), výsledkem je návrh na obžalobu 18 lidí za projevy nenonacismu. Dosud největší zátah na pravicové radikály zabral dva roky a podle politologů jejich komunitu na dlouhou dobu výrazně oslabil.

„Předali jsme státnímu zástupci řadu svazků s návrhem na podání obžaloby na celkem 18 lidí,“ uvedl mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták. Politologové spatřují v důsledcích akce výrazné oslabení zejména příznivců již zakázaných neonacistických skupin, jakou byl třeba Národní odpor. „Ta krajně pravicová scéna na to pochopitelně zareagovala stáhnutím se do ústraní,“ konstatuje advokátka a občanská aktivistka Klára Kalibová. Politolog Miroslav Mareš pak dodává, že akce oslabila především vůdčí struktury.

Za hlavní důkazy mají před soudem platit věci s rasistickými motivy zabavené při domovních prohlídkách. Obviněným hrozí až desetileté vězení. „Pro podporu a propagaci hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka,“ dodal Hanták. Advokátka některých obviněných Klára Slámová se odmítla ke kauze vyjádřit.

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)

Odborníci na extremismus ale varují, že se u nás krajní pravice začíná znovu probouzet. Radikálům podle nich hraje do not, že vyšetřování těchto kauz trvá velmi dlouho. Větší aktivity radikálů se projevovaly v minulých měsících především v severních Čechách.

Policie odstartovala akci na jaře 2009, kdy zaregistrovala nárůst distribuce nahrávek a dalších komodit s rasistickými motivy přes internet a na koncertech. V červnu a v září téhož roku pak policisté udeřili hned na několika místech Česka a pozatýkali údajné šéfy neonacistické hudební scény.