Paroubková porušila zákon, za dům platila v hotovosti

Praha - Manželé Paroubkovi se při koupi domu na řeckém ostrově Ithaka zřejmě dopustili přestupku, za který by mohli zaplatit až půlmilionovou pokutu. Petra Paroubková totiž předala prodávající straně 100 000 eur, tedy asi 2,5 milionu korun, v hotovosti, což zakazuje zákon EU proti praní špinavých peněz. Paroubek se proti informacím ohradil, platby byly podle něho bezhotovostní.

Petra Paroubková zveřejnila kupní smlouvu na internetu a podle deníku Blesk z ní vyplývá, že platila v hotovosti. Podle unijního zákona je však jakákoliv hotovostní platba nad 3 000 eur nelegální. Nejedná se nicméně o trestný čin, ale přestupek, za který hrozí v Česku pokuta až půl milionu korun.

„Platby proběhly bezhotovostně, jsme schopni to kdykoli doložit,“ zdůraznil Paroubek na dnešní tiskové konferenci, na kterou přinesl bankovní výpisy. Záležitost pokládá za účelovou štvanici. „Není pravda, že by moje žena něco vezla v igelitce,“ podotkl. Paroubková žádá podle jejího manžela od deníku omluvu, jinak hrozí žalobou.

Paroubkovi si dvoupodlažní domek na ostrově Ithaka pořídili letos na jaře. Finance na jeho koupi a rekonstrukci blížící se pěti milionům údajně získali z prodeje svých knih. Média však poukazují na skutečnost, že okolnosti prodeje jsou podivné. Podle nakladatelů a knihkupců měli Paroubkovi nesrovnatelně lepší finanční podmínky než nejznámější čeští spisovatelé. V kamenných obchodech navíc zmizely maximálně stovky jejich knih.