Čechy paralyzují přívaly sněhu a silný vítr

Praha - V České republice od rána hustě sněží a fouká silný vítr. V několika krajích kolabovala během dne doprava, pod sněhem se tvoří ledovka a silnice tak blokovaly hlavně uvízlé kamiony. Vše navíc komplikoval silný vítr, který odklizený sníh foukal zpět na silnici. Na hřebenech Krkonoš a Jeseníků dosáhl vítr i síly orkánu. Podle silničářů se večer a v noci na sobotu podmínky ještě zhorší. Na horách může připadnout i 20 centimetrů nového sněhu. Meteorologové dokonce na víkend vydali varování pro celé Česko s výjimkou jižní Moravy. Aktuální informace o uzavírkách na železnici najdete zde.

„Tam, kde silničáři vozovku uklidí, je během dvaceti minut až deset centimetrů nového sněhu,“ popsal dopoledne situaci na Karlovarsku reportér ČT Marek Štětina. Během dne se ale v nižších polohách sněžení postupně změnilo v déšť, doprava se v místech, kde ji blokovaly kamiony, opět rozjela. Jízda ale stále vyžaduje zvýšenou opatrnost, protože je na silnicích pro změnu hodně vody. Silnice jsou průjezdné už i ve vyšších oblastech. Dopravu tu ale komplikují zbytky sněhu nebo zmrazky.

V Libereckém kraji napadlo kolem poledne místy až deset centimetrů nového sněhu. Hřebeny Krkonoš pak zasáhl silný vítr, který v nárazech dosahoval až síly orkánu. Například na Labské boudě kolem poledne foukalo rychlostí přes 127 kilometrů v hodině. Kvůli vichřici nejede horní úsek lanovky na Sněžku.

Hasiči na Moravě likvidují popadané stromy

Vítr a sníh trápí řidiče i v Plzeňském kraji. Na Šumavě napadlo ve vyšších polohách přes deset centimetrů sněhu. Na Tachovsku dokonce až dvacet centimetrů. Na silnice i na koleje tu navíc padaly pod nápory větru a pod vahou těžkého sněhu stromy a větve. Problémy jsou i v jižních Čechách. Poryv větru odpoledne utrhl asi stometrový kus střechy na budově českobudějovické teplárny.

  • Varování před silným větrem zdroj: ČT24
  • Varování před sněhovými jazyky zdroj: ČT24

V Moravskoslezském a Olomouckém kraji od dnešního poledne lámal vítr stromy a ničil střechy. Na hřebenech Jeseníků dosáhl i síly orkánu. Nejvíce meteorologové naměřili na Šeráku, kde rychlost větru dosáhla 148 kilometrů v hodině. Hasiči evidují desítky výjezdů. Všechny případy jsou zatím bez zranění. „Na horách momentálně fouká silný nárazový vítr do 130 kilometrů v hodině. Přidalo se k tomu navíc odpoledne sněžení, takže je tady nyní takřka nulová viditelnost. Určitě nedoporučujeme hřebenové túry nebo túry v lesních úsecích, kde by mohlo kvůli větru dojít k pádu stromů nebo větví,“ řekl dnes náčelník Horské služby Michal Klimeš.

Do České republiky dorazila bouře Joachim, která postihla i další evropské země. Dosud si vyžádala nejméně dva mrtvé a více než tucet zraněných. Ve Švýcarsku, Francii a Španělsku nelétala letadla, na řadě míst nešla elektřina a rozvodnily se řeky. V rozbouřeném moři u severozápadního pobřeží Francie ztroskotala loď, ze které vytéká nafta.

Před silným větrem doprovázeným sněžením varují i meteorologové. Výstraha platí až do sobotního poledne ve všech krajích v severní polovině území, a to pro všechny nadmořské výšky. Na hřebenech hor pak může v nárazech dosáhnout rychlosti až 125 km v hodině. V sobotu by s větrem mělo přijít ještě sněžení. V celém Česku s výjimkou jižní Moravy se můžou tvořit také sněhové jazyky a na horách závěje. V noci na neděli hrozí i náledí. Počasí by se mělo zlepšit až na začátku nového týdne.

Česko zasypaly přívaly sněhu (zdroj: ČT24)