Z dovolené si můžete přivézt i smrtelně nebezpečné bakterie

Praha – Státní zdravotní ústav eviduje v Česku už 15 lidí, kteří si z dovolené přivezli nebezpečné bakterie. Léky ani antibiotika na ně téměř nezabírají. Po kombinaci těžkých zranění s nezničitelnou bakterií dokonce pět pacientů zemřelo. Lidé si ji letos přivezli ze zahraničních nemocnic, kde museli z různých důvodů vyhledat lékařskou pomoc.

Nejčastěji se lidé bakterií nakazili v nemocnicích v Řecku, ale i v Itálii a v Egyptě. Domů si přivezli zmutovanou verzi jinak neškodné Klebsielly. „Jsou to bakterie, které získaly odolnost prakticky vůči všem existujícím antibiotikům, včetně těch úplně rezervních,“ řekl ČT primář antibiotické stanice Nemocnice Na Homolce Vlastimil Jindrák.

Zmutované bakterie se navíc rychle šíří. „Nakazila se řada dalších pacientů, kteří se s ním na oddělení potkali. Někdy jsme zjistili pozitivitu i u pacientů, kteří byli hospitalizováni třeba až za měsíc na stejném typu oddělení ve chvíli, kdy tam tento pacient už vůbec nebyl,“ uvedla Helena Žemličková z Národní laboratoře pro antibiotika.

Normální bakterii spolehlivě zlikvidují antibiotika. Lidé je ale užívají stále častěji i na banální nemoci a takzvané superbakterie se jim naučily odolávat. Jde o celosvětový problém, kvůli kterému ročně zemře jen v Evropské unii 25 000 lidí.

Osm českých nemocnic, kde nakažení leželi nebo leží, proto přijalo speciální režim. Zdravotníci musí při ošetřování pacientů dodržovat nejpřísnější pravidla: nosit roušky, pláště, rukavice a neustále si mýt ruce. Ve kterých zařízeních k tomu došlo, je ale tajné. 

Zdraví lidé ale nemusí o bakterii vědět i celé roky. Tělo navíc může napadnout kdekoli, stačí jen to, aby jich bylo dost a pacient byl oslaben. „Mohou způsobit závažné až smrtelné infekce. Někteří z pacientů zemřeli, ale velmi těžko se hodnotí, zda to bylo v souvislosti s jejich původním onemocněním,“ dodal Jaroslav Hrabák z FN Plzeň.

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)