V Česku se perou peníze z phishingu

Praha – Česko se stává rájem pro praní špinavých peněz ukradených z účtů klientů západoevropských bank. Jde o peníze pocházející z takzvaného phishingu, tedy odcizené pomocí internetu. Organizované gangy posílají tyto peníze na české účty a zde je vybírají v hotovosti.

Vloni nejvýše stotisícové transakce, letos se přes české účty při jednotlivých převodech v Česku legalizují mnohem vyšší částky. „Nejsou neobvyklé případy, kdy ta škoda je řádově v několika milionech korun,“ říká ředitel Finančně analytického ústavu MF ČR Milan Cícer.

Princip podvodů je následující. Počítačoví hackeři se přes internetové bankovnictví nabourají do účtů lidí z vyspělé části Evropy, zejména z Německa a Rakouska. Jejich peníze následně posílají na česká konta svých najatých kompliců. Tito bílí koně peníze ihned z účtů vybírají a posílají pryč, většinou do států bývalého Sovětského svazu. „Potřebují je nějakým způsobem vyprat, potřebují ty peníze dostat k sobě tak, aby policie o tom neměla žádné zmínky. A k tomu vlastně vyhledávají ty bílé koně,“ říká Karel Kuchařík z oddělení informační kriminality Policie ČR. „Většina těchto osob pochází ze zemí bývalého východního bloku,“ dodává Cícer.

Systém praní špinavých peněz
Zdroj: ČT24

Česká policie zatkla v minulých měsících hned dva takové spolupracovníky gangu. Šlo o podnikatele z Moldavska a občanku z Ruska. Na účet této téměř nemajetné ženy začaly totiž najednou přicházet podezřele velké částky v eurech a dolarech. „Ona je podle pokynů vždy vybírala a odeslala jinou bankovní službou na Ukrajinu,“ říká mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej. Kdo tyto podvody organizuje, ale zatím není jasné. „Bohužel tam vnímám, že zatím jsou postihovány pouze ty osoby ve spodní hierarchii,“ říká Cícer.

V oblasti praní špinavých peněz se až na výjimky nepodařilo odhalit velké ryby ani v minulosti. Výjimkou byla například kauza v roce 2003. Česká televize tehdy natočila skrytou kamerou v Praze vlivného ruského podnikatele, jak radí klientům legalizovat peníze v pohraničních nevěstincích. „Tam si penzion koupíte a dáte ho do pronájmu bordelu, oni vždycky perfektně platí, dobře platí. Vás nezajímá, co tam je. Vy to dáte do pronájmu a žádné problémy s tím night klubem nemáte,“ vysvětloval podnikatel Oleg Olejnikov. Podle informací policie je právě phishing jednou z nejčastějších metod legalizování výnosů.

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)