Armáda přišla s tzv. baby pásy pro rodiny vojáků na misích

Praha – Česká armáda rozjela nový projekt pro těhotné ženy vojáků v zahraničních misích. Těm nabízí zdarma tzv. audio baby pásy. Otcové na ně mohou namluvit vzkaz svým ještě nenarozeným potomkům a být s nimi díky tomu v hlasovém kontaktu na dálku. Podle gynekologů je to dobrý nápad.

„Zaprvé to posiluje vazby mezi partnery a zadruhé to může pomoci i tomu miminku,“ říká Pavel Calda, gynekolog a porodník. Vojáci na zahraničních misích jsou teď ve větším kontaktu se svými blízkými doma, než tomu bylo ještě začátkem 90. let. Je to hlavně díky mobilním telefonům, skypu a sociálním sítím. „Zůstávají součástí svých rodin, zůstávají ve svých rodinách, potom i ten návrat do vlasti a do běžného života je jednodušší,“ říká vrchní psycholožka české armády Helena Sováková.

Čeští vojáci v Afghánistánu mohou navíc zdarma volat domů z pevné telefonní linky přes satelit, a to 30 minut týdně. Na internetu pak mohou být během 7 dnů přesně hodinu. Pokud si ale připlatí ze svého, mohou využívat internet včetně skypu neomezeně. „Poskytuje to americká strana, za určitý dolarový poplatek, konkrétně je to asi 50 dolarů za měsíc,“ říká Vlastimil Picek, náčelník Generálního štábu AČR.

Pro používání internetu a sociálních sítí platí ale v zahraničních misích přísná bezpečnostní pravidla. Jak dodává Picek, platí to především pro fotografie z plnění bojových úkolů, fotky z daného prostoru či snímky techniky. V podstatě stejná pravidla a bezpečnostní omezení mají v zahraničních misích i ostatní spojenecké armády včetně amerických ozbrojených sil.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)