Třetina prvňáků má poškozené nohy ze špatných bot

Praha – Přibližně jedna třetina prvňáků má podle dlouhodobých lékařských statistik poškozené nohy v důsledku nošení nevhodných bot. Podle České obuvnické a kožedělné asociace, která obuv dětí pravidelně zkoumá, se navíc tato bilance nelepší, spíš naopak. Spolu s organizacemi na ochranu spotřebitelů proto usiluje o prosazení evropské normy, která by prodej nezdravých dětských bot zakázala.

Jen jedno dítě ze sta se rodí s nějakou vadou dolní části bohou. Do školy ale už plná třetina školáků nastupuje s deformacemi. Nejčastěji za to může nevhodná, nebo dokonce přímo závadná obuv. „Mnohé dětičky, kterým jsme měřili nožičky a dívali se, v čem chodí, už měly počínající deformity nohou,“ uvedla Vlasta Mayerová z asociace.  

Nesprávná obuv dokáže způsobit například vbočené palce či ploché nohy. „To do budoucna způsobuje významné problémy, bolesti při delší zátěži, které potom dítě provázejí celý život,“ uvedl ortoped z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Jiří Záhorka.

Jedno ze základních pravidel vhodné obuvi pro děti je, že dětská bota by měla mít vždy pevnou patu. Právě na to ale rodiče často zapomínají. Vedle klasických přezůvek plní botníky ve školkách často nevhodné sandály. Ani uzavřené boty přitom nejsou zárukou. Správná bota musí mít prostornou špičku. „Nesprávné obutí může způsobit i vadné držení těla, chronické bolesti zad a bolesti hlavy,“ varuje Záhorka.

Rodiče by dětem měli kupovat také o něco větší boty, dbát na jejich prodyšnost a přírodní materiál. Je také lepší nakupovat ve značkovém obchodě než v tržnici. Zdraví dětských nohou by v budoucnu mohla podpořit nová evropská norma přímo zakazující prodej nevhodných bot. V Bruselu za ni lobbují jak evropští obchodníci, tak spotřebitelské organizace.

Reportáž Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)