Boj o firmu Neograph se vyostřil, vedení převzal Janků

Praha – Kauza předražených jízdenek má vyhrocené následky pro firmu Neograph, která pražskému dopravnímu podniku lístky smluvně dodávala. Ve společnosti se totiž vyostřil boj o její vedení. Svou pozici ve firmě ztratil Vadimír Sitta, jenž na podezřelé toky peněz upozornil a rozhodl se spojit s Nadačním fondem proti korupci. Na převzetí Neographu dalším ze spolumajitelů proto dohlížela policie – mimo jiné i proto, aby zajistila důkazy důležité pro vyšetřování.

V pátek odpoledne došlo v areálu firmy Neograph ve Štětí k vyhrocenému incidentu. Sitta byl podle svých slov vystaven fyzickému napadení. „Vrhli se na mě 3 útočníci, zavřeli za sebou dveře. Jeden mě začal dusit, další se mi sápal po mobilním telefonu,“ uvedl. Na místě zasahovali jak místní policisté, tak i detektivové z elitního protikorupčníhu  útvaru. Podle policejní mluvčí Marie Pivkové je případ prozatím vyšetřován jako loupež. „Nastala určitá obava, že by s některými materiály, které by mohly být důležité pro trestní řízení, mohlo být manipulováno, vyzvali jsme k jejich vydání, věci nám vydány byly,“ komentoval mluvčí protikorupčního oddělení Jaroslav Ibehej.

V představenstvu firmy Neograph ještě do včerejšího dne působili oba spolumajitelé firmy. Je jím Jan Janků, podepsaný pod kritizovanou smlouvou s dopravním podnikem, a právě Vladimír Sitta, který podezřelé toky peněz zveřejnil. Od pátečního převzetí však celé vedení převzal Janků. Opatření zdůvodnil slabým postavením managementu a nátlakem, kterým ho Sittova rodina údajně chtěla z vedení firmy odstranit. „Je to, řekněme, spor na osobní bázi, který vedu s panem Sittou starším,“ uvedl Janků.

Neograph
Zdroj: ČT24

Převzetí firmy novým vedením se na žádost Jana Janků zúčastnili i zástupci advokátní kanceláře Šachta & partners, jejíž jméno je v kauze složitého propojení firem kolem dopravního podniku taktéž zmiňováno. „Samozřejmě si uvědomujeme, že to takzvané propojení, jak ho prezentuje pan Sitta od začátku, teď bude o argument navíc, přesto jsme prosbě vyhověli, protože už jsme se nemohli dívat na to, jakým způsobem je s ním ze strany pánů Sittů v rámci té společnosti zacházeno,“ vyjádřil advokát firmy Šachta & partners David Michal.

Reportéři ČT na počátku listopadu upozornili, že firma Neograph předává sedmnáct haléřů z peněz, které dostane za každou vyrobenou jízdenku, společnosti Cokeville Asset, která zprostředkovala uzavření smlouvy – pro dodavatele velmi výhodné. Protože Cokeville Asset sídlí na Britských Panenských ostrovech, podle některých právníků se jedná o vyvádění veřejných prostředků. Transparency International je potom přesvědčena, že peníze, které Neograph zprostředkovateli předával, obratem zase končily v kapsách některých lidí z dopravního podniku. V souvislosti se zakázkou na výrobu jízdenek padla i trestní oznámení.

Dopravní podnik a Neograph se na konci listopadu dohodly na ukončení smlouvy, o které sám dodavatel přiznal, že je dvojnásobně předražená. Nadační fond proti korupci poté přednesl informace, podle kterých provize z předražené zakázky na pražské jízdenky údajně končily na účtech podnikatele a lobbisty Iva Rittiga, a to minimálně ve dvou případech. Rittig veškerá obvinění odmítl a v reakci uvedl, že ve spolupráci s právníky chystá trestní oznámení pro pomluvu a porušení listovního tajemství.

Reportáž Terezy Kručinské a Karla Rožánka (zdroj: ČT24)