Vláda v pondělí rozhodne o vyhlášení státního smutku

Praha – V pondělí se mimořádně sejde česká vláda, aby v souvislosti s dnešním úmrtím exprezidenta Václava Havla rozhodla o vyhlášení státního smutku. Exprezidentovi bylo 75 let. V posledních letech se potýkal s vážnými zdravotními problémy. Premiér Petr Nečas v bezprostřední reakci na zprávu o Havlově úmrtí nechtěl spekulovat nad tím, zda vláda bude organizovat například exprezidentův státní pohřeb. Podle něj si ale Havel nejvyšší možné pocty zaslouží.

„Pan prezident Havel i z hlediska toho, že je významným představitelem země a že to byla dlouholetá hlava státu, si samozřejmě tu nejvyšší úctu a ze strany státu ty nejvyšší možné pocty zaslouží,“ řekl pohnutý Nečas v Otázkách Václava Moravce.

Státní smutek vláda v minulosti vyhlásila například na 14. září 2001. Češi tehdy vyjádřili solidaritu s lidmi postiženými teroristickým útokem na USA z 11. září.

Den smutku, pro který podle zvyklostí neplatí tak přísná kritéria jako pro státní smutek, byl v ČR vyhlášen naposledy v dubnu 2010. Země tímto krokem uctila památku polského prezidenta Lecha Kaczyńského a další skoro stovky významných občanů Polska, kteří zemřeli při nepodařeném přistání vládního speciálu na letišti v západoruském Smolensku.

Předtím lidé v ČR uctili dnem smutku památku papeže Jana Pavla II., který zemřel 2. dubna 2005. Den smutku přitom vláda v roce 2005 vyhlásila dvakrát. Poprvé byl oficiálně vyhlášen na 5. leden, kdy Češi uctili oběti ničivého zemětřesení v jihovýchodní Asii.

Státní smutek nebo den smutku bývá většinou vyhlašován na jeden den. V minulosti však zažili obyvatelé někdejšího Československa i několikadenní státní smutek.