Zástupy u Pražské křižovatky a kondolenční listiny po celé ČR

Praha - Do centra Pražská křižovatka, v kterém byla od dnešního poledne vystavena rakev s ostatky bývalého prezidenta Václava Havla, zavítaly tisíce lidí. Na vstup do odsvěceného kostela svaté Anny čekali lidé i několik hodin. Dlouhá fronta se odpoledne táhla přes Betlémské náměstí až k Husově ulici. Na místě byli k dispozici záchranáři a policisté, kteří promrzlým lidem vařili čaj. Rakev zůstane v Pražské křižovatce až do středy, kdy bude převezena do Vladislavského sálu Pražského hradu. Na pátek je naplánován pohřeb ve svatovítské katedrále. Havel zemřel v neděli ve spánku na chalupě na Hrádečku na Trutnovsku. Bylo mu 75 let.

Jako první se zapsali prezident Václav Klaus, předseda Senátu Milan Štěch, předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová a pražský arcibiskup Dominik Duka. Odpoledne přijeli na Hrad společně kondolovat premiér Petr Nečas (ODS) a ministři jeho vlády. Vyjádřit soustrast k Havlovu úmrtí přišla také manželka prezidenta Klause Livia.

U vchodu do kostela se už dopoledne scházeli lidé všech věkových kategorií, od seniorů po mladé lidi, a přinášeli květiny a svíčky, které zapalovali před budovou. Někteří na otevření kostela čekali v chladném počasí i dvě hodiny. Po poledni už byla fronta desítky metrů dlouhá. Podle ostrahy kostela se za hodinu u rakve vystřídalo průměrně 350 lidí. I když organizátoři piety zájemce informovali, že v 20:00 zavřou, část zájemců o poslední sbohem exprezidentovi postávala u odsvěceného kostela i po tomto termínu.

Havlová se rozloučila s kyticí růží

Rakev s ostatky přivezli zaměstnanci pohřební služby druhým vchodem, z Anenského náměstí. Dagmar Havlovou do kostela doprovodila její dcera z prvního manželství Nina a řádová sestra boromejka, která se o prezidenta až do jeho smrti starala. Očividně sklíčená Havlová strávila v kostele asi hodinu. Na manželovu rakev položila kytici rudých růží. Odešla těsně před polednem, kdy se brána otevřela pro veřejnost.

Lidé, kteří se dnes přišli s exprezidentem rozloučit, přinášeli hlavně rudé růže. Mnozí je k rakvi kladli se slzami v očích. Rakev s ostatky byla umístěna na pódiu, kam se vystupovalo po schodech. Lidé se před rakví klanili, někteří z nich i poklekli a pokřižovali se. Návštěvníci měli v obličejích pohnutý výraz. Zastavovali se u kondolenčních knih a také u malé výstavky fotografií ze života bývalého prezidenta. Do kondolenčních knih lidé zapisovali slova plná lásky a díků. Někdy byla hesla jen krátká, třeba „Děkujeme za svobodu“ nebo „Nikdy na Vás nezapomeneme“. Většina truchlících hovořila o Havlovi jako o prezidentovi, označovala jej za symbol svobody a cti. „Cítím se, jako kdyby odešel někdo blízký z rodiny,“ řekla paní, která se představila jako Eva z Prahy. „Cítím obdiv, úctu a pokoru,“ doplnila.

Rakev s jeho ostatky bude v kostele vystavena i v úterý. Potom bude na dva dny převezena do Vladislavského sálu na Hrad. Na Hradě také ode dneška lidé mohou podepisovat kondolenční listiny. Projev soustrasti mohou lidé vyjádřit i na internetu v rámci smuteční stránky, kterou zřídil Pražský hrad: Smuteční stránka Václav Havel - kondolence.

I na Moravské náměstí v centru Brna přicházejí lidé zapalovat svíčky. Včera večer se na místě sešly stovky lidí, aby si Havla připomněly a cinkalo se tu klíčemi. Na svého dlouholetého přítele zavzpomínal i Milan Uhde. Na náměstí Svobody obklopily svíčky a květiny morový sloup. Na půdě Ústavního soudu se pak mohou lidé podepisovat do kondolenčních listin, stejně tak v Divadle Husa na provázku.

Úryvky z kondolenčních listin:

  • „Děkuji za sebe i děti.“
  • „Díky Bohu za Václava Havla.“
  • „Jsem vděčný za to, že jsem mohl žít v době Václava Havla.“
  • "Jan Palach – Karel Kryl – Václav Havel – děkujeme."

V Ostravě je kondolenční listina umístěna ve vstupních prostorách radniční budovy, první podpis do ní přidal ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD). Havel pro něj zůstane vzorem člověka, který neochvějně hájil hodnoty svobody a demokracie i v době, kdy to v naší zemi nebylo samozřejmostí. „Nikdy nezapomenu na osobní setkání s panem prezidentem, na jeho skromnost a přátelský přístup k lidem ve svém okolí,“ doplnil Kajnar.

Na zápis do kondolenčních knih na Pražském hradě čekaly desítky lidí, další zájemci přicházeli, ale fronty se na nádvoří netvořily. Vyjádřit soustrast k Havlovu úmrtí přijížděli na Hrad také velvyslanci mnoha zemí. Před vstupem do kondolenčního sálu se celé dopoledne střídaly limuzíny se zahraničními diplomaty. Vedle prezidentské standarty a na dalších místech vlály černé vlajky. Zvláštní režim platil také pro Hradní stráž, která doplnila uniformu černou páskou.

Na Hrádečku jiskří svíce i lahvové pivo

U plotu chalupy na Hrádečku, kde v neděli Václav Havel zemřel, hoří stovky svíček a ve sněhu leží květiny. Na místo ukryté v lesích nedaleko Trutnova dnes přijížděli lidé z blízkého i širokého okolí. Sám Havel vloni v Trutnově při převzetí čestného občanství a kulturní ceny označil Hrádeček za svůj existenciální domov. „V souvislosti s Hrádečkem mám dvě přání. Aby zůstalo v paměti, co se tam dělo a aby tam nikdo nezačal stavět velkosklady, chatičky či podobně,“ řekl tehdy Havel. Připomněl, že na této chalupě, kterou koupil v druhé polovině 60. let, vznikala Charta 77 či se rodila petice Několik vět. Mezi květiny a hořící svíčky někdo také položil dvě lahve piva Krakonoš z trutnovského pivovaru, kde Havel v letech 1974 až 1975 pracoval jako pomocný dělník. Práce ho inspirovala k napsání divadelní hry Audience. Na stuhách či svíčkách jsou nápisy „Nezapomeneme“ a „Děkujeme“. „Sbohem, pane Prezidente“ stojí na kousku papíru podepsaném Jakubem Bocánem z Trutnova.

Pohřeb prvního polistopadového prezidenta se uskuteční v pátek. Pro vypravení státního pohřbu vznikl výbor složený ze čtyř nejvyšších ústavních činitelů - prezidenta, šéfů obou parlamentních komor a premiéra.

Vyjádření soustrasti přicházejí z celého světa. V Česku si lidé připomněli už v neděli Havlovu památku na několika shromážděních i zapalováním svíček. Na řadě významných budov visí černé vlajky.

Česká pošta chystá na den pohřbu razítko

Česká pošta chystá na den pohřbu Václava Havla příležitostné razítko, na kterém bude letopočet narození a úmrtí a jeho podpis se srdíčkem. Razítko bude možné získat pouze v den pohřbu, tedy v pátek, na jediném místě, kterým bude pošta O12 na Pražském hradě. Samostatnou novou známku s Havlem pošta v současnosti nechystá.