Do Pražské křižovatky přišly za Havlem tisíce lidí

Praha – Do Pražské křižovatky, kde byla umístěna rakev s ostatky bývalého prezidenta Václava Havla, se přišly naposledy rozloučit tisíce lidí. Odsvěcený kostel v úterý ráno pro velký zájem veřejnosti otevřel o hodinu dříve. Truchlícím se měl zavřít ve 20:00, organizátoři ale slíbili, že nechají Pražskou křižovatku otevřenou, dokud budou lidé na místo chodit. Poslední truchlící přišli Havlovi vzdát hold ještě ve tři hodiny ráno. Na Havla celý den vzpomínali lidé i na řadě dalších míst Česka, náměstí měst se stále plní svíčkami, růžemi i písemnými vzkazy.

Již včera se duchovní centrum Pražská křižovatka stalo místem, kde se zastavily tisíce lidí. Na vstup do odsvěceného kostela svaté Anny čekají i dnes lidé ve frontě kolem dvou hodin. Odpoledne se zástup lidí táhl přes Betlémské náměstí až k Husově ulici. Lidé všech věkových kategorií stále nosí k rakvi bývalého prezidenta Havla květiny a zapisují se do kondolenčních knih. Kolem zdí kostela planou svíčky, objevují se Havlovy fotografie i dětské obrázky.

Zítra v 8:00 bude rakev převezena do Vladislavského sálu Pražského hradu. Aktu bude předcházet smuteční průvod, který povede od Loretánské ulice. Dagmar Havlová zároveň vyzvala širokou veřejnost, aby se smutečního průvodu zúčastnila.

Lidé mohou podepsat kondolenční knihu také elektronicky 

Na pražském Hradě mají i dnes lidé do osmé hodiny večerní možnost podepisovat kondolenční knihy, které jsou umístěny v Rothmayerově sále. Ve středu se prostory s kondolenčními knihami otevřou od 13:00 do 20:00 a ve čtvrtek mají lidé poslední možnost od 9:00 do 18:00. Kondolenční listiny mohou lidé, kteří se na Hrad nedostanou, podepsat i elektronicky. Do 20:00 bude otevřeno i pietní místo na prvním nádvoří Pražského hradu v Carolově křídle.

Státní smutek za zesnulého prezidenta Václava Havla bude třídenní, počínaje středou. Na pátek je naplánován pohřeb ve svatovítské katedrále. Havel zemřel v neděli ve spánku na chalupě v Hrádečku na Trutnovsku. Bylo mu 75 let.

Smutek projevují lidé i na internetu a zejména na sociálních sítích, kde se objevují často i neznámé fotky zesnulého prezidenta. Na serveru YouTube lidé publikují také amatérská videa z uplynulých dní, podívejte se na jedno z nich:

Pietní akce se konaly i na dalších místech republiky, například v Brně nebo Ostravě. Na zdejším Masarykově náměstí se lidé scházeli již včera a i dnes proudily k mariánskému sloupu stovky lidí. Na čtvrtek se pak v ostravské katedrále Božského Spasitele chystá zádušní mše, kterou bude v šest hodin večer sloužit ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz.

Kvůli státnímu smutku stanovenému na 21. až 23. prosince upravují svůj provoz i některá divadla. Například Divadlo Na zábradlí, kde zesnulý byl od začátku 60. let postupně kulisákem, lektorem, dramaturgem a kmenovým autorem, instalovalo u vchodu jeho fotografii. „V první den smutku 21. prosince necháme v programu představení Česká válka, které zpracovává téma protikomunistického odboje. Před začátkem věnují herci spolu s diváky Havlovi minutu ticha. Domníváme se, že vzhledem k tématu je tato inscenace důstojným rozloučením s jednou z nejdůležitějších osobností českých dějin, ať už v oblasti dramatiky, či politiky,“ oznámila vedoucí produkce Alexandra Poláková. Divadlo na Vinohradech zrušilo představení hry Friedricha Schillera Marie Stuartovna s Dagmar Havlovou v titulní roli, které se mělo konat ve středu 21. prosince. Změny v programech se očekávají i u dalších divadel.

V Redutě zazpívá a zavzpomíná Marta Kubišová

Národní divadlo se rozhodlo v čase státního smutku nerušit žádné z plánovaných představení. „Věříme, že Havla-dramatika, tvůrčí osobnost, kterou celý život byl, nejlépe uctíme tím, co hrálo v jeho životě jednu z největších rolí: divadlem,“ vysvětlil ředitel Ondřej Černý. Brněnské divadlo Husa na provázku uvede ve středu Havlovu hru Prase. Pražské divadlo Reduta má ve středu na programu recitál zpěvačky Marty Kubišové, která ho pojme jako vzpomínku na Havla. Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích uspořádá ve středu od 19:00 vzpomínkový večer. Herci při něm budou číst představení Havlovy hry Odcházení.

Divadla ruší představení a chystají pietu
Zdroj: ČT24

Pořadatelé ruší i některé plánované hudební akce. Česká filharmonie například ruší své pražské vánoční koncerty 21. a 22. prosince. Ve středu ale zahraje ve Vladislavském sále a v pátek v katedrále sv. Víta na Havlově pohřbu. Neproběhne ani středeční tisková konference italské popové skupiny Ricchi e poveri a dva koncerty Michala Davida. Přesně na dny státního smutku připadají i tři koncerty skupiny Tři sestry. Kapela na svých webových stránkách upozorňuje, že se všechny uskuteční, památka Václava Havla bude na každém z nich uctěna minutou ticha.

Naopak Lucerna rodiny Havlových otevře v pátek večer své dveře dokořán. Přátelé Václava Havla sem naplánovali velké setkání muzikantů, divadelníků a všech ostatních, které měl rád. Program zatím organizátoři ladí, zatím je jisté, že na koncertě nazvaném Pocta Václavu Havlovi vystoupí Plastic People Of The Universe. Na vzpomínkovou akci ale mohou přijít všichni Havlovi fanoušci. ČT1 bude koncert přenášet živě od 20:00.

Program mění i pořadatelé Brněnských Vánoc. Neuskuteční se dětská vystoupení a další dojednané koncerty budou v komorním duchu. Brněnská radnice zrušila i tradiční vánoční ohňostroj. Každoročně na něj chodily tisíce lidí, měl se konat v pátek. Zůstane ale páteční vystoupení Orchestru Gustava Broma, který zahraje Havlovy oblíbené melodie. V Havířově, Karviné nebo v Opavě ruší doprovodný program spojený s vánočními trhy. Hudební koncerty zrušil i ostravský klub Garáž. V Olomouci se ruší promítání i divadelní představení. Ve dnech státního smutku nebude ani tradiční vánoční program na Staroměstském náměstí v Praze. Veškerá plánovaná hudební produkce má být zrušena například i na vánočních trzích na hlavním náměstí v Plzni.

V Česku se už objevuje řada iniciativ na pojmenování veřejných míst po Václavu Havlovi. Značný ohlas i na politické scéně vzbudil návrh změnit název pražského ruzyňského letiště. „Úvaha pojmenovat například letiště je jedna z možných, na druhou stranu v tuto chvíli zaujímat nějaké kategorické závěry by bylo velmi předčasné,“ uvedl premiér Petr Nečas. Newyorské letiště J. F. Kennedyho například dostalo svůj název měsíc po atentátu, po francouzském prezidentovi Charlesi de Gaullovi pojmenovali letištní uzel u Paříže čtyři roky po jeho smrti.

Města a obce zase zvažují přejmenování ulic či náměstí. Po Havlovi by se mohlo jmenovat například náměstí v Ústí nad Labem a v Hradci Králové, most v Mělníku nebo ulice v Olomouci, Hodoníně, Litoměřicích či Rakovníku. Velmi rychle se ale objevují i mnohé další iniciativy a návrhy.

60 až 70 procent tuzemských kasin bude od středy do pátku zavřených. Loterijní zákon totiž nařizuje v den smutku uzavřít hru v hernách a kasinech. Na videoloterijní terminály nebo hrací automaty se zákon nevztahuje. Asociace provozovatelů sázkových her a kasin ale majitelům heren doporučila, aby jejich provoz omezili a zastavili prodej alkoholických nápojů. V pátek, v den Havlova pohřbu, by pak měli uzavřít své provozovny od 8:00 do 18:00. V den pohřbu zavřou své kamenné pobočky také sázkové kanceláře, na síti ale mohou lidé sázet dál. Naopak sportovní program státní smutek nezastaví. Hokejová extraliga se bude hrát podle původního rozpisu.