Modlitbou pro Martu začala pieta v Senátu

Praha - Píseň Modlitba pro Martu zahájila v Senátu setkání současných i někdejších členů horní komory věnované památce bývalého prezidenta Václava Havla. S projevy předstoupili předseda Milan Štěch (ČSSD) a Petr Pithart (KDU-ČSL). Poté zazněla Havlova slova, která pronesl k prvním členům Senátu ČR. Mnozí z více než stovky příchozích už krátce před začátkem využili možnost zapsat se do kondolenčních listin. Na závěr zaznělo Largo z 9. symfonie skladatele Antonína Dvořáka.

Slavnostnímu sálu horní komory dnes vévodila Havlova fotografie s černou stužkou. Pod ní pak byla kytice ve státních barvách se stuhou Senátu, za ní státní vlajka a černý prapor. Po stranách hořely dvě svíce.

Havel jako prezident navštívil Senát naposledy v roce 2002. Tehdy 18. prosince na slavnostním shromáždění k šestému výročí ustavující schůze horní komory mimo jiné uvedl, že Senát dokázal, že jeho vytvoření a existence jako ústavní pojistky má smysl. Naposledy byl bývalý prezident v horní komoře letos v polovině ledna při posledním rozloučení se svým kolegou z disentu Jiřím Dienstbierem. Konalo se ve stejném sále jako nynější shromáždění.

Předseda Senátu Milan Štěch: "Václav Havel českou politiku okysličoval slušností, principiálností a moudrostí ještě dlouho poté, co z ní odešel. Přál bych si a zajisté nejsem sám, aby jeho morální příklad měl silný vliv v současnosti i čase budoucím."

Senátor Petr Pithart: "Měl vždy spíše tu druhou starost. Starost o to, aby sice demokracie přibývalo, ale svobod neubývalo. A to, čemu dnes říkáme liberální demokracie, neustupovalo toliko demokracii volební."

Pocta Václavu Havlovi v Senátu (zdroj: ČT24)

Havel se zapsal do historie českého Senátu mimo jiné i tím, že z titulu hlavy státu svolal jeho zasedání na 9. prosince 1996. Připomíná to i kopie tohoto dokumentu s Havlovým podpisem, která je v sále vystavena spolu s kopií usnesení horní komory ze 3. dubna 2003. Podle něho „Václav Havel zasloužil se o stát“. Senát mu stejným rozhodnutím doživotně propůjčil Řád Bílého lva a Řád Tomáše Garrigua Masaryka.