Na Ruzyni přiletěli smuteční hosté

Praha - Na pohřeb Václava Havla zamířily politické špičky z celého světa. Rušno bylo na pražském ruzyňském letišti. Přiletěla sem americká delegace s Hillary Clintonovou, polská delegace s bývalým prezidentem Lechem Walesou, dorazili i francouzský prezident Nicolas Sarkozy a britský premiér David Cameron, stejně jako další hosté ze zahraničí. Běžný provoz přílety státníků nenarušily, neboť všechny lety přijímalo staré ruzyňské letiště, standardní dopravu zajišťovaly terminály 1 a 2.

Patnáct prezidentů, dva princové, řada premiérů a další významné zahraniční osobnosti míří na poslední rozloučení s Václavem Havlem. Znamená to mimořádnou situaci pro pražské letiště. Šest speciálů s významnými hosty přistálo v Praze už včera. „Do akce jsou zapojeny všechny složky Letiště Praha, ať už provozní, bezpečnostní, informace, VIP služby. Dobré je to, že provoz je oddělený, odehrává se v areálu jih, tedy v někdejším starém letišti,“ uvedla v rozhovoru pro ČT mluvčí letiště Eva Krejčí.

Na dnešní dopoledne byl naplánován přílet 27 speciálů. První z nich začaly přistávat na Ruzyni po deváté hodině, byla to letadla s bulharskou, litevskou a moldavskou delegací.

Krátce před desátou dosedl na přistávací plochu také letoun s americkou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou a jejím manželem Billem, se kterými cestuje i bývalá ministryně zahraničí Madeleine Albrightová. Manžele Clintonovi přímo na letištní ploše přivítal americký velvyslanec Norman Eisen. Poté na Ruzyni dorazila i polská delegace, kterou vede předseda Senátu Bogdan Borusewicz. S ním přijel i blízký Havlův přítel, polský exprezident Lech Walesa.

Do Prahy přiletěli dnes dopoledne také předseda Evropské komise José Barroso nebo smuteční hosté ze Švédska a Belgie, taktéž rakouský prezident Heinz Fischer. Na ruzyňském letišti přistálo po půl jedenácté také letadlo s francouzskou delegací, kterou vede prezident Nicolas Sarkozy. Spolu s ním přiletěl francouzským vládním speciálem i herec Alain Delon.

Do Prahy přiletěli také Slovinci, včetně prezidenta Türka. Dorazila i britská delegace v čele s britským premiérem Davidem Cameronem. V jedenáct hodin přistálo na letišti v Ruzyni letadlo ze Slovenska. Pohřbu se zúčastní premiérka Iveta Radičová a prezident Ivan Gašparovič a další slovenští politici. Německý vládní letoun dosedl na letištní plochu krátce po tom slovenském, na palubě byl německý prezident Christian Wulff.

Zahraniční delegace směřovaly z letiště v kolonách rovnou na Hrad. Po smutečním ceremoniálu postupně hosté Prahu opouštěly.