Na sjezdovkách platí předpisy, lidé o nich ale neví

Praha - Na horské sjezdovce stejně jako na silnici platí předpisy, které by měli lyžaři i snowboardisté dodržovat. Takzvané desatero pravidel pro lyžaře vydané Mezinárodní lyžařskou federací (FIS) ale řada z nich nezná nebo ignoruje. V případě nehody přitom může porušení desatera viníkovi přitížit u soudu, jak se v několika případech stalo.

Deset pravidel FIS:

  1. Ohleduplnost
  2. Přiměřená rychlost
  3. Volba směru
  4. Předjíždění
  5. Vjíždění a rozjíždění
  6. Zastavení
  7. Stoupání a sestupování
  8. Respektování značení
  9. Poskytnutí první pomoci
  10. Povinnost prokázat se

„Pravidla FIS mají charakter právně nezávazného dokumentu, ale Nejvyšší soud už opakovaně judikoval, že jsou závazná pro osoby, které se pohybují na sjezdovkách,“ připomíná právník Jaromír Bečička. Například v roce 2008 srazil lyžař u vleku sedmiletou dívku, která se teprve užila lyžoval. U soudu mu přitížilo, že pravidla FIS nedodržoval – dostal pokutu 55 tisíc korun a podmínku.

Desatero visí v každém lyžařském areálu, přesto ho mnozí lyžaři stále ignorují anebo ho vůbec neznají. Lidé proškolení instruktorem si občas na několik bodů vzpomenou. Nejčastěji porušované pravidlo je volba jízdní stopy. Podle ředitele Skiareálu Špindlerův mlýn Jiřího Berana dává přednost rychlejší snowboardista nebo lyžař, který najíždí ze shora. Lidé by také neměli na sjezdovkách stát, přičemž ve skutečnosti na nich odpočívají často, a to i uprostřed svahu. Beran připomíná, že odpočívat je vhodné na krajích, v žádném případě ne pod hranou, kde není člověk vidět. Kraj sjezdovky by lyžaři měli volit i při stoupání a sestupování. Člověk, který vjíždí zpět na sjezdovku, by se také měl podívat nahoru, aby nezkřížil dráhu ostatním lyžařům či snowboardistům.

Ignorování desatera se může lyžařům vymstít i na zahraničních sjezdovkách. K pravidlům FIS při sporech běžně přihlížejí i soudy v lyžařsky oblíbené Itálii, Francii nebo Rakousku.

Reportáž Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)