Pospíšilovi se nelíbí kondolence KSČM ke Kimově smrti

Praha – Nedávná kondolence českých komunistů do KLDR vyvolala odpor v řadách vládní koalice. Podle Lidových novin ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil nepřímo vyzval, aby se truchlením předsedy KSČM Vojtěcha Filipa nad smrtí diktátora Kim Čong-ila zabývala policie.

„Vážili jsme si práce Kim Čong-ila. Obětoval se, aby přinesl blaho korejskému lidu,“ tak kondolovali čeští komunisté do Severní Koreje. Soustrastný dopis poslal jejich předseda Vojtěch Filip do rukou Kimova nástupnického syna - Kim Čong-una.

Kondolence českých komunistů vyvolala odpor ve vládní koalici. Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila by policie měla vyšetřit, zda Filip svým vyjádřením sympatií k hnutí založenému na potlačování lidských práv a svobod neporušil zákon.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil pro Lidové noviny:

„Můj první dojem je, že se nejedná o trestný čin, spíše o nepřímé jednání. Vyjádření sympatií tam ale je.“

Za to hrozí až tříletý trest. Odpůrci komunistické strany v případu vidí další výzvu pro vládu, aby navrhla pozastavení činnosti KSČM. Podle právníků ale šéfovi českých komunistů nejspíš nic nehrozí. Ani v případě, že by jej sněmovna zbavila poslanecké imunity, není jisté, že by se trestný čin opravdu prokázal.

Předseda českých komunistů Vojtěch Filip ale argumentuje tím, že Severní Korea je stát, se kterým má Česká republika diplomatické styky jako s každým jiným státem. Tudíž v případě úmrtí oficiálního státního představitele odeslali kondolenci. „Spíš se podivuji, že tak neučinilo naše ministerstvo zahraničí,“ řekl ve Studiu ČT24 Filip. Formulaci, že Kim Čong-il přinesl blaho korejskému lidu, označil za diplomatickou řeč. 

Právník Jan Wintr se domnívá, že ke spáchání trestného činu nejspíš nedošlo. „Zdá se, že úmysl psaní kondolence byl kondolenční, než že by to měl být projev sympatií k totalitnímu systému,“ uvedl Wintr.