Kriminalisté navrhli obžalovat čtyři muže za útok v Býchorech

Praha – Kriminalisté navrhli státní zástupkyni obžalovat čtyři muže za žhářský útok na romskou rodinu v Býchorech na Kolínsku. Informoval o tom server Týden.cz. Útok se odehrál v létě, skupinka mladíků svůj pochod obcí uzavřela hozením hořící pochodně do jejího domu. Čtveřice byla stíhána na svobodě; kolínský okresní soud neshledal důvody k uvalení vazby. Jednomu z mladíků hrozí za rasově motivovaný čin až 12 let vězení. Policie vyšetřování útoku s rasovým podtextem uzavřela poté, co obdržela poslední důležité znalecké posudky, zejména z oboru požární ochrany.

„Dostala jsem návrh na podání obžaloby,“ sdělila serveru Týden.cz státní zástupkyně Miloslava Zagarová. Zda návrhu policie vyhoví, se státní zástupkyně rozhodne až po prostudování spisového materiálu, což by mělo být v průběhu ledna. 

„Vyšetřování bylo ukončeno 21. prosince. Jednadvacetiletého mladíka kriminalisté navrhli obžalovat z těžkého ublížení na zdraví s rasovým motivem. Hrozí mu pět až dvanáct let odnětí svobody,“ upřesnila pro server Týden.cz mluvčí středočeské policie Soňa Budská. Na zbylou trojici zákoník pamatuje trestem od šesti měsíců do tří let za násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci. 

Útok se odehrál v noci z neděle 10. na pondělí 11. července. Mladíci se do „bojové“ nálady přivedli na ultrapravicovém koncertu ve Velkém Oseku, kde se sešly stovky extremistů. Poté se hoši vydali na pochod Býchorami, kde podle svědků vykřikovali rasistická hesla, a jeden z nich pak hodil do obývacího pokoje Romů zapálenou obalenou tyč připomínající louč. Atakovaní lidé ji zvládli sami uhasit.