Nemáte školku? Od ledna budou místa na odpoledne

Praha – Diskuse, nejasnosti a nesouhlasné reakce vyvolává nápad ministerstva školství, jak se vypořádat s nedostatkem míst ve školkách: místa navíc nabízí v novém zákoně na principu střídání, což znamená, že pokud jedno dítě chodí do školky jen na dopoledne, může na jeho místo odpoledne přijít dítě jiné. Školky ale zatím vůbec nevědí, jak se s tím vypořádat v praxi. Jenže podle odborníků takové střídání nejen zkomplikuje chod školek, ale fakticky popírá hlavní roli předškolních zařízení: přípravu dětí na nástup do školy.

Do školky chodí v Česku bezmála 150 tisíc dětí, některé z nich jsou ale ve školce jen dopoledne. Ministerstvo chce dát šanci rodičům, kteří u zápisu do školky kvůli její přeplněnosti neuspěli, a nabídnout jim možnost umístit dítě do školky na odpoledne. Podle Jakuba Stárka ze sekce vzdělávání na ministerstvu lze tím, že školky nabídnou odpolední volná místa, uspokojit více rodičů. 

Ministerstvo si od střídání dětí slibuje stovky nových míst ve školkách. Jenže jejich ředitelům se nápad, který je v novém zákoně, moc nezamlouvá. V praxi si ho ani neumí představit. 

„Děti, které dochází do mateřské školy, tak se v mateřské škole taky stravují. Jak tedy bychom zajistili, aby jedno odcházející obědvalo a druhé přicházející také obědvalo. Už to je takový praktický problém,“ podotýká Lída Šprachtová, místopředsedkyně Asociace předškolní výchovy a ředitelka MŠ. Podle provozovatele soukromé MŠ Příbor-Hájov by tato praxe velmi významně narušila chod školky jako takové. 

Reportáž Olgy Málkové (zdroj: ČT24)

Navíc místo ve školce na odpoledne není pro rodiče, kteří chodí do zaměstnání, výhodné. „Pokud půjdu do práce, tak by to nemělo žádný smysl,“ tvrdí matka dvou malých dětí s tím, že odpoledne by dítě neměla jak do školky dostat. 

Jen u praktických problémů výhrady rodičů i ředitelů mateřinek nekončí. Podle odborníků se děti ve školce mají především naučit základům, bez kterých se potom neobejdou ve škole. Střídání dětí to podle nich popírá. „Potom opravdu nevidím tu mateřskou školu jako vzdělávací instituci, ale je to jenom o hlídání toho dítěte v případě, kdy to rodič potřebuje,“ podotýká Šprachtová. 

  • Předškolní dítě zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3159/315855.jpg
  • Hlídání dětí zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3138/313742.jpg
  • Dětský koutek zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3138/313741.jpg
  • Dětský koutek zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3138/313739.jpg

Změna platí už od ledna. Jenže ministerstvo zatím nemá hotovou vyhlášku a ředitelé školek tak zatím nevědí, jak přesně by střídání dětí mělo vypadat nebo kolik by si za nové děti na půl dne měli účtovat.