Protiromský aktivista Kohout zatím do vězení nepůjde

Liberec – Organizátor protiromských protestů na severu Čech Lukáš Kohout zatím do vězení nepůjde. Okresní soud v České Lípě ho v říjnu sice poslal za porušení podmínky na deset měsíců do vězení, Krajský soud v Liberci však rozhodnutí z procesních důvodů zrušil a případ vrátil zpět do České Lípy. O Kohoutově osudu se tak bude rozhodovat znovu.

Kohout, známý jako falešný asistent bývalého poslance Jana Kavana, v minulých měsících organizoval na Šluknovsku několik demonstrací namířených proti Romům sestěhovaným do ubytoven ve Varnsdorfu nebo v Rumburku. Některé pokusy demonstrantů dostat se k romským ubytovnám skončily střety s policií. Porušení podmínky si není vědom.

V minulosti Kohouta potrestal Obvodní soud pro Prahu 1 za podvod a krádež. Trest si odpykával ve věznici ve Stráži pod Ralskem. Po propuštění ale neplnil podmínky podmínečného propuštění, nenavštěvoval probačního úředníka ani se nesnažil uhradit škodu. Proto ho soud znovu poslal do vězení. Podle místopředsedkyně libereckého soudu Hany Burešové ale došlo k procesnímu pochybení, Kohout neměl právního zástupce a neměl možnost se hájit.

Lukáš Kohout je známý hlavně kvůli sérii mystifikací a podvodů. Začínal jako člen mladých sociálních demokratů, jménem poslance Jana Kavana (ČSSD) si pak v roce 2002 objednával lety do zahraničí. Na jeho podvody se přišlo, když se pokoušel letět soukromým letadlem na Srí Lanku. Letadlo nedostalo povolení k přeletu nad Indií, přistálo na Kypru a poté, co byl falešný let odhalen, se vrátilo do Prahy. Za to byl Kohout v roce 2006 pravomocně odsouzen k podmíněnému trestu 28 měsíců se zkušební dobou na pět let.