TOP 09 a VV se hádají kvůli Dobešovi

Praha - TOP 09 podle předsedy Věcí veřejných Radka Johna hledá důvod pro rozbití vládní koalice a vytvoření nové se sociálními demokraty, a proto vytáhla do boje proti ministrovi školství Josefu Dobešovi. Představitelé TOP 09 začali ministra Dobeše opět kritizovat poté, co se ukázalo, že Česko může přijít o miliardové dotace z Evropské unie. Šéf poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík Johnova nařčení odmítá s tím, že s Dobešem jde o dlouhodobý problém.

Podle Johna ale ve skutečnost nejde vůbec o to, že Česku hrozí zastavení evropských dotací do školství. „Důvodem bude spíše namlouváni TOP 09 a pana Bohuslava Sobotky, předsedy ČSSD, který chodí na výslechy kvůli Mostecké uhelné společnosti a OKD. Je to další snaha o byznysovou koalici,“ prohlásil John pro server iDnes. 

Petr Gazdík:

„Co se týká kauzy Mostecké uhelné, já chápu, že Radek John není právník, o té věci asi mnoho neví, nicméně kdyby o tom něco věděl, tak takhle nemluví. Je mi to líto, chápu, že VV nejlepší obranou proti vlastní impotenci je útok na TOP 09, svědčí to spíše o nich než o TOP 09.“

„To, co vystřelila TOP 09, je zastírací manévr,“ řekl v rozhovoru pro ČT John s tím, že stejné problémy má řada dalších ministerstev. TOP 09 ukazuje na problémy na ministerstvu školství podle Johna také proto, aby se tolik nemluvilo o problémech ministra Kalouska: „…Kvůli panu ministrovi financí Kalouskovi možná přijdeme o miliardy ze Švýcarska, … a proto zástupně TOP 09 vystřelila na ministerstvo školství,“ dodal John pro ČT. 

Petr Gazdík
Zdroj: ČT24

Petr Gazdík se ale brání, skutečně jde o dlouhodobé problémy ministra školství Josefa Dobeše. „Radek John by se měl spíše zaměřit objektivně na práci pana ministra školství, na to jakým způsobem řeší vysokoškolský zákon, jak nekomunikuje s akademickou obcí, jaký záměr představil v regionálním školství, jak to vypadá s jeho personální politikou, jak to vypadá s čerpáním evropských fondů, a co vlastně za rok a půl udělal. Pokud si všechno toto objektivně zváží, zjistí, že pan ministr nepředvedl vlastně nic a že dělá Věcem veřejným spíše ostudu,“ vysvětlil stanovisko TOP 09 Gazdík pro ČT.

Reportáž Terezy Stárkové (zdroj: ČT24)

Hlasy volající po odchodu Josefa Dobeše se od TOP 09 začaly znovu ozývat po tom, co se ukázalo, že Česko může přijít o miliardové dotace z Evropské unie. Audit unijních úředníků odhalil nejen chyby v projektech, ale i to, že ministerstvo dostatečně nehlídá, aby se nestávaly. Miliardy pro školství jsou proto teď v ohrožení.