Je poslední den v roce a silvestrovské připravy vrcholí

Praha - Je poslední den roku a přípravy na noční oslavy vrcholí. Na jeden z nejnáročnějších dní se chystají policisté, hasiči i lékaři. Obyvatelé Prahy i dalších tuzemských měst přivítají v noci nový rok ohňostrojem, na mnoha místech ho bude předcházet zábavný program pro děti i dospělé. Někde radnice ohňostroj naplánovaly až na novoroční podvečer. Pražský ohňostroj nabídne Česká televize v přímém přenosu.

Oblohu nad Prahou rozzáří v prvních vteřinách nového roku na čtyři a půl tisíce světelných efektů. Některé vylétnou až do výše sto padesáti metrů a odpálen bude z pontonu na Vltavě mezi Střeleckým ostrovem a Karlovým mostem. Ve světelné show, nazvané Praha, matka měst, se objeví symbolika metropole. Tu budou vyjadřovat například barvy žluté, bíle a červené. Objeví se ale i světelné křižovatky, květinové motivy nebo vějíře. 

Tip Davida Nového, Ohňostroje Minergis

„Taková nejlepší místa prakticky budou u kavárny Slávie, most Legií a potom vlastně veškeré mosty. Krásný pohled bude i z Pražského hradu nebo z Petřína.“

Oficiální ohňostroje chystají skoro všechny větší města

Plzeňané letos opět oslaví příchod nového roku na centrálním náměstí Republiky. Hudební program začne ve 22:00, o půlnoci bude přípitek a ohňostroj, poté diskotéka. Obyvatelé Zlína mohou přivítat rok 2012 půlnočním ohňostrojem na lyžařském svahu nedaleko centra města. 

Dokonce dva silvestrovské ohňostroje nabídnou obyvatelům i návštěvníkům města organizátoři vánočních trhů v Olomouci. První, který je určený především dětem, se uskuteční v centru města v 18:00, druhý pro dospělé o půlnoci. Zábavný silvestrovský program zakončený půlnočním ohňostrojem dnes uspořádají také ve Vsetíně, ohňostrojem přivítají nový rok také ve Svitavách. V Hradci Králové se ohňostroj odehraje na Nový rok vpodvečer.

  • Ohňostroj autor: Magali Girardin, zdroj: ISIFA/EPA
  • Ohňostroj autor: ČT24, zdroj: ČT24

V pohotovosti jsou policisté, hasiči i lékaři

S bujarou nocí však souvisí i mimořádná bezpečnostní opatření, a to hlavně kvůli pyrotechnice a nadměrnému požívání alkoholu při silvestrovském veselí. Na Václavském náměstí v Praze, kde se k oslavám většinou sejde nejvíc lidí, proto záchranka postaví záchranářský kamion nazývaný Golem. „Co se týká celkového množství zaměstnanců záchranné služby, tak Silvestra bude zajišťovat 105 lidí a bude to zhruba 40 vozidel na celém území Prahy,“ konstatuje ředitel pražské záchranky Zdeněk Schwarz. 

  • Záchranný kamion Golem autor: ČT24, zdroj: ČT24
  • Interiér záchranky Golem autor: ČT24, zdroj: ČT24

Hasiči budou mít o silvestrovské noci po celém Česku v pohotovosti zhruba dva tisíce svých příslušníků - pomáhat jim budou také dobrovolní hasiči. A plno práce očekávají i strážníci. Jen v Ostravě jich bude na oslavy dohlížet stovka. 

Na větší nápor se připravují taky záchytky. Jejich zaměstnanci drží v řadě měst mimořádné pohotovosti na telefonu. V některých se totiž na Silvestra zvýší počet nocležníků až dvojnásobně.

Reportáž o silvestrovské noci (zdroj: ČT24)