Minutu po půlnoci se narodilo sedm dětí

Praha - O titul prvního miminka narozeného letos v České republice se uchází sedm dětí, které se narodily přibližně minutu po půlnoci. Taková situace je velmi neobvyklá. První letošní děti na svět přivítali zdravotníci v porodnicích v Mladé Boleslavi, Ústí nad Labem, Táboře, v Ostrově na Karlovarsku, v Rokycanech, v Brně a ve Vyškově. Řada krajů a měst své první občánky každoročně obdarovává. Řada krajů a měst své první občánky každoročně obdarovává, někteří porodníci však „závody o první dítě roku“ zpochybňují.

Už 21 vteřin po půlnoci se v Mladé Boleslavi narodila holčička Dora. Na svět přišla císařským řezem. Šlo o akutní zákrok, který nebyl plánovaný, řekla mluvčí nemocnice Kamila Hamáčková. V první minutě se narodily i dvě holčičky na jihu Moravy, ve vyškovské porodnici Hana Skripcová a několik vteřin nato v brněnské Nemocnici Milosrdných bratří Eliška Macáková.

V téže době se rokycanské porodnici radovali z chlapečka Honzíka a v Táboře přivítali holčičku Natálii Truhlářovou. Minutu po půlnoci se narodil také chlapeček v ústecké nemocnici, minutu a patnáct vteřin po půlnoci přišla na svět v Ostrově na Karlovarsku holčička Vanessa Frosali.

V Praze se jako první letos narodil Filípek v krčské nemocnici, na svět ho přivítali půl hodiny po půlnoci. O další půlhodinu později se v Ostravě mohli rodiče těšit z holčičky Marie Ludmily v Ostravě, v 01:17 přišel na svět také Kryštof ve Vsetíně.

Řada měst a krajů první občánky obdarovává, například Ostrava má pro první dítě a jeho maminku zlatou minci, plyšovou hračkou a bonboniéru. Mluvčí města Michal Bayer informoval, že předávat se bude zřejmě 2. ledna. Karvinská mluvčí Šárka Swiderová řekla, že matka prvního občánka dostane od města poukázku na lázeňské služby a děťátko věcný dárek. Praha tradičně odměňuje všechny pražské děti narozené na Nový rok, protože chce předejít případným soutěžím o prvního novorozence začínajícího roku.  

Lékaři nemají závod o první dítě rádi

Minutu narození lze podle odborníků určit přesně, je to okamžik, kdy dítě je „celé“ venku, ať přirozenou cestou nebo císařským řezem. Podle prezidenta České gynekologické a porodnické společnosti Vladimíra Dvořáka neovlivní vidina odměny pro matku ani sláva pro porodnici lékaře, aby porod vhodně načasovali. „Rozhodně žádný porodník by neindukoval porod, ani nedělal císařský řez jen proto, aby to dítko bylo první,“ řekl už dříve Dvořák.

I některé porodnice soutěž o prvenství zpochybňují. Je to vidět i na jejich přístupu k informování - některé dají zprávu médiím v průběhu noci přímo z porodního sálu, jiné to nechají na mluvčích nemocnice.