Klaus s Nečasem varovali před vytvářením paniky a apokalyptických scénářů

Lány – Prezident Václav Klaus a premiér Petr Nečas se dnes na zámku v Lánech v doprovodu manželek sešli k tradičnímu společnému novoročnímu obědu. K tématům rozhovoru patřila aktuální pozice Nečasova kabinetu, politici se bavili i o vlivu eurozóny na českou ekonomiku. Shodli se, že situaci je třeba brát vážně, základním požadavkem ale je nevytvářet paniku a apokalyptické scénáře.

„Dovolím si znovu apelovat na všechny politiky u nás, aby byli loajální vůči naší zemi, a na koalici, aby byla loajální k vládě,“ řekl na úvod tiskové konference po společném obědě Klaus.

Premiér Petr Nečas na brífinku potvrdil, že s prezidentem mluvil o ekonomické situaci České republiky i o vlivu eurozóny. S Klausem se shodli, že základem je nevytvářet paniku a apokalyptické scénáře. Podle premiéra se tím jen zbytečně vzbuzují obavy u občanů i podniků, které se pak bojí investovat či nakupovat. „To všechno utlumuje jak domácí spotřebu, tak tvorbu kapitálu našich firem,“ podotkl premiér. Kabinet podle něj musí být připraven na všechny scénáře. „Ale neznamená to, že automaticky nastupuje nějaký krizový scénář,“ zdůraznil.

Václav Klaus: „Bereme tuto situaci vážně, cítíme, že se ekonomický růst v Evropě bude dále zpomalovat, to může mít na nás negativní dopad, ale prosím, nepodléhejme panice. Vláda nepochybně nějaké nástroje má, nemůže ale zvrátit hlubokou evropskou krizi.“ 

Oproti původnímu očekávání ale vůbec nedošlo na téma téměř 90ti miliardové půjčky mezinárodnímu měnovému fondu. „Myslím, že k tomu nemáme, co bychom si říkali, pan premiér mou rezolutní pozici v této věci zná, tak nebyl důvod mu ji vykládat,“ reagoval Klaus. Nečas zopakoval, že je znám i jeho názor: „Já se tvářím vůči této věci velmi skepticky, jsem přesvědčený, že bychom měli být velmi opatrní.“

Klaus: Při podpisu některých zákonů trpím

Se současnou Nečasovou vládou prezident podle svých slov v hrubých obrysech souhlasí. „Panu premiérovi jsem nicméně říkal, že vzdychám, když podepisuji některé zákony, kterým svým nepodpisem nechci narušit to obecné souznění, ale trpím při tom.“ Nečas reagoval slovy, že zase trpí a vzdychá ve chvíli, když pro některé zákony hlasuje.

Zámek Lány
Zdroj: ČT24/Jaroslav Hodík

Klaus s chotí Livií přivítali premiéra Nečase a jeho manželku Radku, která pro tuto příležitost zvolila černé šaty, nad schodištěm zámku v Lánech. Livia hosty uvítala v červeném. „Dary jsme v rámci úsporných opatření letos škrtli,“ odpověděl Klaus na otázku, zda si letos vyměnili nějaké dárky. Livie Klausová poté novinářům sdělila i letošní novoroční menu. Jako předkrm se podávala zvěřinová paštika, hlavní chod byla již tradiční zvěřina, tentokrát jelení maso s bramborovým knedlíkem a se špenátem, závěrečný dezert byl ve formě tvarohového dortu. Manželky obou politiků ale řešily i vážná témata. Probíraly například sociální problémy nebo rušení dětských domovů.

Barokní zámek nedaleko Prahy je od roku 1921 oficiálním letním sídlem českých prezidentů. První československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk si Lány velmi oblíbil. Po abdikaci v roce 1935 mu proto bylo umožněno přestěhovat se do Lán natrvalo i se svou rodinou. Zámek si zvolil i jako místo posledního odpočinku. Po smrti T. G. Masaryka byly Lány využívány sporadicky, jen v době druhé světové války zde bydlel prezident Emil Hácha. Pravidelně začal zámek opět navštěvovat až prezident Václav Havel.

Nejstarší písemná zmínka o Lánech je z roku 1392, kdy zde stávala dřevěná tvrz. Ke konci 16. století obec zakoupil Rudolf II. a na místě původní tvrze nechal postavit lovecký zámeček v renesančním slohu, který byl v průběhu 17. století zbarokizován. Na konci 17. století koupili zámek Valdštejnové. Hrabě Jan Josef z Valdštejna nechal v roce 1730 zvýšit lánský zámeček o první patro. Od počátku 18. století byly Lány v držení Fürstenberků. V roce 1921 zámek zakoupil československý stát pro reprezentační účely hlavy státu. Dnešní podoba Lán je výsledkem přestavby z let 1902–1903. Poslední stavební úpravu provedl v  letech 1921–24 architekt Josip Plečnik.

zdroj: www.hrad.cz