Za okny březnové počasí - leden neleden

Praha – Přestože kalendáře ukazují 2. ledna a člověk by očekával sníh, mráz a páru od úst, povětrnostní podmínky se tváří jinak. Meteorologové dnes naměřili rekordně vysoké teploty. Na řadě míst se teploty přehouply přes deset stupňů Celsia, nejtepleji bylo v jihočeském Byňově, kde bylo stejně jako v roce 1988 naměřeno 13,2 stupňů Celsia. Počasí podle meteoroložky Dagmar Honsové připomíná spíš druhou polovinu března a změna by neměla přijít ani v následujících dnech. Do nížin zima nedorazí, bude pršet a teploty zůstanou nadprůměrné.

Nejvyšší teploty od roku 1988 meteorologové naměřili na 13 měřicích stanicích, kde se teplota sleduje více než 20 let. Klatovy hlásí překonání rekordu z roku 2003 - teplota dnes ve městě dosáhla 12,4 stupňů Celsia. 

Meteorologové upozorňují, že noční teplota přes deset stupňů je běžná v letních měsících. I voda v některých nádržích má teplotu jako v létě. 

Nezvykle teplý leden dělá radost také houbařům. Hřiby sice v lesích nenajdou, mírná zima ale prospívá například hlívě ústřičné nebo pařezníku. Netradiční zima je znát i v zoologických zahradách. Teplomilná zvířata tráví více času ve venkovních výbězích a voliérách, ptáci se chovají jako na jaře. Například ve zlínské zoo zahnízdili pelikáni bílí o měsíc dřív než v minulých letech. 

Tající sníh a mlha ztížily řízení

Počasí komplikovalo život i motoristům. Protože i na horách vystoupily teploty nad nulu, museli se řidiči potýkat s tajícím sněhem. Vzhledem k tomu se však vesměs nemuseli bát náledí, výjimkou jsou Jeseníky. Překážkou ve snadném cestování po českých silnicích byla po ránu také mlha.

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)